Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Nezmar pálivý, kopřiva - královna léčivých bylin


Ilustrační fotografie

Na našem území se vyskytuje kopřiva dvoudomá, luční a žahavka. Najdeme ji po celé republice, je hojně rozšířená a tvoří husté porosty. Daří se jí v příkopech, okolo plotů, na rumišti. Zahrádkáři ji v oblibě nemají, ale mohou se jí zbavit pravidelným sekáním.
Dosahuje výšky od 50 cm do 2 metrů, jde o vytrvalou bylinu.

V léčitelství má hojné využití. Sbíráme list, nať, někdy i oddenky a to od jara do května, pozdější sběr ztrácí na účinnosti.
Bylina obsahuje hořčík, organické kyseliny, sacharidy, vitamín B2, C, třísloviny, kyselinu mravenčí, octovou, šťavelovou a mnoho dalších látek.
Nejčastěji se tedy sbírá list, který sušíme ve stínu, pokud možno, co nejrychleji. Používá se i čerstvá. Má blahodárné účinky na metabolismus, proti chudokrevnosti, urychluje hojení ran, je to antirevmatikum. Pomáhá při lehčích formách cukrovky, může nahradit i inzulín, podporuje činnost slinivky a tvorbu mateřského mléka, vaječníků, jater, žlučníku, zastavuje krvácení, zamezuje vypadávání vlasů, zbavuje stresu, čistí krev.

Využití má i v kuchyni při výrobě špenátu, do nádivek, nebo jako příloha k masu.
Známe i kopřivové pivo nebo kopřivový šampon.

Kopřivový nálev je vhodný při: zahlenění, onemocnění krve, chudokrevnosti, větrech, špatnému metabolismu, vysokému obsahu cukru v krvi, cukrovce. Pomáhá i při alergii, revmatismu, nastydnutí.

Tinktura pomáhá při vředech, astmatu, revmatismu, proti ekzému, jaterním chorobám.
Odvarem z kopřiv si můžeme proplachovat vlasy, budou lesklé a bez lupů, zamezí se i jejich vypadávání.

Čerstvé po přiložení na ruce či nohy uleví od zánětu.
Čerstvá šťáva pomáhá při hemeroidech a průjmu.
Proti padání vlasů vaříme ve 2 litrech vody asi 200 gramů nařezaných kopřiv a přilijeme 2 lžíce octa.

Dobře se budeme cítit po čaji, který pijeme pít 3x denně, začneme ráno před snídaní. Nesladíme.
Proti hemeroidům si připravíme 30 gramů kopřiv, 20 g pampelišky, 60 g natě řebíčku 60 g natě jablečníku. Dvě lžičky spaříme v 0,5 litru vody, necháme vylouhovat a pijeme 3x denně.

Nastrouhanou kopřivovou nať má ráda drůbež.
Kopřiva urychluje rozklad kompostu, je výborným hnojivem a ochranou proti mšicím. Mám vlastní zkušenost – celé kopřivy namočíme do sudu s vodou, louhujeme 2 dny a můžeme zalévat.

Víte, že na portálu Kuchaři do domu najdete kuchaře-odborníky zdravé váživy, lékařských diet a redukční stravy?

Autor: Eva Ch.

TIP:
Plánujete rodinnou oslavu nebo firemní akci, event, svatbu, výročí firmy? Narozeniny, jubileum, svatbu, párty, garden párty, firemní akci, grilování? Jste zaneprázdněni? Záleží vám na úspěchu celé akce? Objednejte si mistra kuchaře! Vaše oslava bez práce a bez starostí!

Kde hledat kuchaře nebo catering?
KUCHAŘI DO DOMU - je největší online seznam osobních kuchařů a catering k objednání na akce - rodinné i firemní! Celá ČR.

* Profesionální kuchař se kompletně o akci postará! Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Pobaví hosty při kulinářském show.
* Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor.
* Přiveze potřebný inventář.
* Čerstvé vaření.
* Užijete si gurmánské zážitky spolu s hosty.

* Víte , že s kuchaři do domu se oslava vyplatí? V soukromí, v pohodlí, bez práce, bez pronájmu salónku a drahých alkoholických a nealkoholických nápojů.
* Ušetříte - čas, starosti, práci a peníze.

Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a sympatického profesionálního kuchaře.
Zadejte ZDARMA POPTÁVKU: ZDE
S kuchaři do domu máte klid a pohodu!

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE