Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Péče o pleť v zimním období: Přírodní bylinná péče


Ilustrační fotografie

Miquel de Cervantes: „Zdraví a veselá mysl jsou zdrojem krásy.″
I když letos ještě pořádná zima nenastala, naše pleť potřebuje dostatečnou ochranu.
V tomto období trpí nejvíce suchá pokožka, ale je třeba se starat o všechny typy pleti. Kůže se vysušuje, ztrácí pružnost, je křehčí i drsnější, objevují se na ní flíčky i popraskané žilky. Nejvíce jí vadí střídání teplot.

Mladá pokožka velkou péči nevyžaduje, pokud ale chceme, aby byla krásná co nejdéle, musíme o ni začít pečovat už po dvacátém roce.
Po třicátém roce začínají první vrásky, pokožka pomalu ztrácí pružnost. Je nutný dostatečný pitný režim.
Po čtyřicátém roce se vrásky prohlubují, kůže je sušší.
Po padesátém roce se mění barva pleti, vrásky jsou trvalé, pokožka ztrácí pružnost.
Tou správnou péčí bude ale naše pokožka svěží co nejdéle a s dostatkem potřebných látek.

Pleti uleví příjemná bylinná koupel z listy břízy, dodá jí svěží vzhled.
Odvar z květu černého bezu ji zklidní a zregeneruje kožní buňky, pleť rozjasní i pravidelné omývání odvarem z přesličky rolní.
Mateřídouška ji pak dostatečně prokrví, třezalka tečkovaná zregeneruje, řebříček lékařský napne a projasní, bobkový list prokrví a stáhne.
Levandule regeneruje buňky, je vhodná i na dehydratovanou pleť, lze ji použít jako pleťovou vodu, koupel nebo obklady.
Meduňka pleť uvolní, posilní, zpomaluje i tvorbu vrásek – pijeme jako čaj, vhodná je i koupel.
Pleť zklidní také bazalka.

Před mrazem naši pleť spolehlivě ochrání konopná mast, ta má i protizánětlivé účinky. Podle současné legislativy je u nás povoleno setí jen několika druhů, ty musí obsahovat méně než 0,03 % látky THC. Z takového druhu je výroba povolena.
Na ½ kg čisté vazelíny nebo domácího sádla použijeme 40 dkg  suchých listů a květů samčí rostliny. Vazelínu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme rozdrcené části konopí, zahříváme dvě hodiny. Necháme týden  odpočinout v chladu, směs opět zahříváme dvě hodiny na mírném ohni a necháme znovu odležet tři týdny. Nakonec ji rozehřejeme a scedíme přes plátýnko do připravených kelímků.

Výborný je čaj na pleť smíchaný z květu měsíčku, natě kopřivy, violky trojbarevné, třezalky a řebříčku, dále z květu černého bezu a heřmánku, kořene pýru a lopuchu. Lze jej zakoupit v prodejně Bylinek.

Nezapomínejme na pravidelný pitný režim, v chladném období nám budou bylinné čaje určitě chutnat, a vyváženou stravu s dostatkem vitamínů.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Bylinná kosmetika, Bylinky

TIP 1:
Víte, že... Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering s kulinářskou show, fine food, 25 světových kuchyní, eventy, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby a poradenství?
Vaříme přímo u zákazníka nebo zajistíme krásné stylové prostory restaurací i hotelů, zámek, zahradu a vinný sklep nebo pivnici u našich mistrů kuchařů. Z celé ČR.
 

Provozujeme největší databázi KuchariDoDomu.cz ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, lektorů vaření, osvědčených cateringových firem a luxusních restaurací.
K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
                                                                               
Poskytujeme DÁRKOVÉ POUKAZY - GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY
Zadejte poptávku - www.KuchariDoDomu.cz. Pošleme ji ověřeným kulinářským firmám a VIP kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku.  

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE