Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Podzim a zima - čas konzumace kulatých plodů


Ilustrační fotografie

S příchod podzimu na někoho z nás padne špatná nálada, někdo chytne rýmu nebo kašel.
Podle přátel přírodní stravy přišel čas konzumace kulatých plodů, protože lidé se mají živit tím, co právě v přírodě dozrává. Nyní to byla čočka, fazole, hrách, trnky, vinná réva, rakytník, aronie – černý jeřáb, různé druhy ovoce a zeleniny. To všechno nám dodá potřebnou energii a vitamíny na blížící se zimu, kdy si můžeme dopřát i „těžké maso.″
 
Čaj z rakytníku
si připravíme smícháním 1 dílu rakytníku, meduňky a křížal. Necháme odstát 10 minut, přisladíme medem.

Luštěniny, mezi které patří hrách, čočka, fazole, cizrna, vikev, podzemnice olejná, sója nebo boby, obsahují vitamíny B, nerostné (minerální) látky, množství bílkovin a kromě sóji a podzemnice olejné jsou chudé na tuky.

Konzumovat by se měly vždy až po tepelné úpravě, jinak by mohly způsobit vážné trávicí problémy. (To ale neplatí o tzv. cukrovém hrachu, mladých luskách, které můžeme pojídat celé a kromě toho, že jsou velice dobré, nám dodají energii i bílkoviny). Toxické látky, které obsahují, se odstraní během namáčení a posléze varem. Namočené by měly být asi 12 hodin, pak vodu slijeme a dáme novou.

V současné době se příliš často v jídelníčku luštěniny neobjevují, ačkoli se dají připravit mnoha různými způsoby, o jejich prospěšnosti ani nemluvě. Víte, že jsou zdrojem vlákniny, tudíž se hodí i při různých dietách? A že při jejich pravidelné konzumaci klesá riziko onemocnění rakovinou? Někdo nerad jí luštěniny kvůli nadýmání, i toho se dá, podle výživové specialistky Moniky Bartolomějové, zbavit. Buďto tak, že dáváme přednost těm naklíčeným, nebo k jejich vaření přidáváme bylinky, například majoránku, anýz, tymián.

Čočkové (hrachové) smaženky
15 dkg hrachu nebo čočky
5 dkg strouhanky
2 dkg cibule
2 dkg sádla
1 vejce a 1 bramboru
sůl, pepř, majoránku

Na obalení: 1 vejce, strouhanka
Čočku uvaříme doměkka, prolisujeme s vařeným bramborem, promícháme s vejcem, osmaženou cibulkou a kořením. Upravíme placičky, které obalíme ve vejci a housce, pak osmažíme. Podáváme se zeleninou nebo zelím.

Fazolový salát
Fazole necháme namočené přes noc. Uvaříme je doměkka, necháme okapat, přidáme pokrájenou cibuli, vejce a okurku. Osolíme, opepříme. Vmícháme majonézu nebo bílý jogurt.

Na stole by neměl chybět ani picles – zkvašená zelenina, bez které by, podle jogínů, neměl chybět žádný den. Tímto způsobem můžeme zeleninu konzumovat čerstvou po dlouhou dobu. Díky mléčnému kvašení si uchová množství vitamínů a ještě je zvýší. Picles podporuje trávení, dodává tělu potřebné enzymy, posiluje imunitu a udržuje zdravou střevní mikroflóru. Mléčné kvašení nenahradíme žádným jogurtem a můžeme si ho snadno připravit sami.

Nastrouhanou zeleninu – zelí, mrkev, cibuli – řádně prosolíme, promícháme a upěchujeme do menší sklenice, až pustí šťávu. Přikryjeme igelitovým sáčkem, aby šťáva nevysychala, zakryté hrdlo zatížíme  kamenem a dáme do tmy se stálou pokojovou teplotou. Pokud by šťáva vyschla, dolijeme slanou vodou. Zelenina začne být maličko cítit, to znamená, že nastalo mléčné kvašení, které necháme probíhat 3 až 5 dní. Pak  můžete dát zeleninu do lednice, proces kvašení  se zastaví, ale vitamíny vydrží až několik měsíců. Je ovšem nutné, aby byla stále ponořená ve šťávě.

Pokud někoho z vás picles oslovilo, může svým blízkým udělat radost k Vánocům a zakoupit hrnec na mléčné kvašení a v něm pak připravovat například vlastní kvašené zelí.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Lékárna, Wikipedie, Úprava luštěnin

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, teambuilding, párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře, catering nebo restauarci s VIP kuchařem.

 Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  - www.KuchariDoDomu.cz.

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE