Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Raw food neboli raw strava neboli syrová strava


Ilustrační fotografie

Raw strava je taková, která nebyla tepelně upravená nad 45°C, a proto obsahuje aktivní minerály, enzymy, vitamíny. Pokud potrava projde úpravou nad 45°C, ať grilováním, dušením, nebo smažením, ničí se její nutriční hodnoty, ze syrových zásadotvorných potravin se stanou kyselinotvorné, tudíž méně hodnotné, někdy až karcinogenní a toxické.

Lidem, kteří preferující tuto stravu, se říká vitariáni. Jedí hlavně zeleninu, byliny, oříšky, semínka, ovoce, tedy rostlinnou syrovou stravu.
Vědci svým výzkumem prokázali, že v našem organismu nastane pozřením vařeného jídla nepřirozený stav, tzv. leukocytóza, která se projevuje zvýšeným výskytem bílých krvinek v krvi. Ty podporují funkci imunitního systému a v krvi jsou vždy, když se tam dostane nějaká cizí látka. To tedy znamená, že každý vařený pokrm namáhá imunitní systém, tudíž dochází k většímu riziku onemocnění.

Důvodem, proč upřednostňovat syrovou stravu, je její původního složení.
Po tepelném zpracování dochází k úbytku vody, tedy denaturaci, která je pro organismus velmi potřebná, a proto si ji musíme brát z jiných zdrojů – pít až několik litrů denně. Vitariáni, kteří konzumují nejkvalitnější vodu právě z ovoce a zeleniny, nemusí tolik pít.
Dále dochází ke srážení bílkovin, které navíc překyselují organismus, ten má pak velkou spotřebu vápníku, což může způsobit i osteoporózu, tedy řídnutí kostí. Nedobrý vliv na propustnost buněčných stěn mají tepelně upravené tuky, které se stávají karcinogenními. Cukry karamelizují, takže jsou těžko stravitelné. Střevní trakt je následně zanášen potravou, která kvasí a rozkládá se, tím podporuje výskyt nežádoucích mikroorganismů a plísní.

Ničí se také vitamíny a minerály obsažené v potravě. Jsou buď zcela zničené, nebo mění svoji podobu tak, že se stanou nepoživatelnými nebo dokonce škodlivými.
Teplota 45°C ničí enzymy, katalyzátory veškerých procesů v lidském těle, které podporují vstřebávání vitamínů, minerálů a trávení ostatních živin. Dochází tedy k znehodnocování potravy. Výroba enzymů v lidském těle je omezena, pravidelným přísunem vařené stravy se zhoršuje metabolismus, oslabuje se imunita, organismus je vyčerpaný.

Tepelně zpracované pokrmy zásobují tělo prázdnými kaloriemi, zatěžují trávicí a vylučovací orgány. Dochází k únavě, překyselení organismu, oslabené imunitě, předčasnému stárnutí. Člověk jako jediný tvor na Zemi své jídlo tepelně upravuje, užívá koření, hlavně sůl, která způsobuje mnohé zdravotní problémy.

Syrová strava nám přinese mnohá vylepšení, ať jde o úpravu váhy, čistou pleť, dostatek energie, rychlé trávení a v neposlední řadě i psychickou pohodu.
Pokud se rozhodneme o zavedení vitariánské stravy, musíme postupovat pozvolna, syrovou stravu navyšovat postupně. Nelze tuto změnu provést naráz, protože by nastal siný detox těla spojený s určitými zdravotními problémy, jako je např. bolest hlavy, vyrážky. Je vhodné, aby se tělo zbavovalo nečistot pozvolna. Nejpříhodnější by bylo letní období, kdy je dostatek ovoce a zeleniny.
 
Ovšem i v zimě máme dostatek uskladněného ovoce, zeleniny, mrkve, kysaného zelí, sušených plodů, oříšků i naklíčených semínek. Do pokrmu přidáváme i chilli papričky, česnek, křen, skořici, zázvor.
Pokud se vitariánstvím začneme zabývat, zjistíme, že i v oblasti rostlinné stravy je velké množství různých potravin a chutí, které upevní naše zdraví.

Mezi nejznámější konzumenty syrové stravy patří Demi Moore, Cher, Prince, Susan Sarandon, Sting, Jaroslav Dušek, Dalibor Gondík, Martina Navrátilová.

Autor: Eva Ch.

TIP: Víte, že v seznamu profesionálních kuchařů KUCHAŘI DO DOMU.cz najdete kuchaře specialisty na lékařské diety, vegetariánskou kuchyni, zdravou stravu, dietní stravu, odborníky zdravé výživy?

Čerstvé zdravé jídlo přímo u Vás. Pečlivý výběr surovin poskytne kuchař do domu - KuchariDoDomu.cz. Objednejte si kuchaře-profesionála.

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE