Šípky – pometum – největší zdroj vitamínu C na zimu. Šípky jsou plody divoce rostoucí růže šípkové s vysokým obsahem vitamínu C. Využívají se jako léčiva i potravina. Už staří Řekové a Římané je považovali za božskou plodinu.
Roste na celém našem území a téměř v celé Evropě, částečně i v Africe a Asii.
Šípků máme v přírodě dostatek, proto je můžeme využít na čaj, marmeládu, sirup, protlak, víno i na přípravu zavařenin, i když jejich mletí je poměrně náročné a trvá déle, než např. mletí rybízu. Lze je kombinovat i s jinými druhy ovoce. Velice chutné jsou zavařeniny, které se hodí na vánoční cukroví, oblíbená je i šípková omáčka, ta se podává ke kančímu.
Plody trháme nepřezrálé, ještě tvrdé, před prvními mrazíky, nejlépe v září či říjnu, za suchých slunných dnů. Mrazem přešlý plod je sladký, ale nevhodný k sušení, často při sušení plesniví.
Sušíme je v mírně vyhřáté troubě, maximálně do 60 °C, necháme maličko pootevřená dvířka, aby se mohly odpařovat. Správně usušené plody se drolí. Pak je uskladníme v temnu a chladu, do uzavřených sklenicích.
Lze použít i sušičku ovoce, kde použijeme plody celé, namleté či nasekané.
Obsahují vitamíny C, A, K, B, minerály, vápník, železo i třísloviny a flavonidy, aj.
Pomáhají při paradentóze a onemocnění dásní, revmatismu, mají antioxidační účinky. Pravidelné popíjení čaje nás zbaví únavy i vysokého cholesterolu, posílí naši imunitu. Čaj je vynikající také při nachlazení a teplotách, i jako prevence před onemocněním v zimních měsících.
Lidové léčitelství plody využívá k léčbě hemeroidů i menstruačních bolestí.
Šípky dozrály a zkuste tyto recepty:
Šípková marmeláda
1 kg šípků, 250 až 300 g cukru
Šípky zbavíme stopek a okvětí, nejlépe odstřihnutím, a důkladně propláchneme. Zalijeme vodou a vaříme asi jednu hodinu. Pak je meleme v mlýnku, hmotu přendáme do kastrůlku, přidáme cukr, dobře promícháme a povaříme 1 až 2 minuty, do rozpuštění cukru. Horké plníme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme pouze obrácením.
Čaj připravíme tak, abychom zachovali co nejvíce vitamínů. Drcené šípky zalijeme vodou, na ¼ litr použijeme 5-10g. Necháme louhovat 45 minut, před pitím slijeme.
Nebo můžeme dát lžičku směsi do ¼ litru vody a povařit 5 minut. Dbáme na důkladně scezení, protože jemné šípkové chmýří semínek může u někoho vyvolat dráždivé svědění v krku. Osladíme medem.
Lze připravit i z celých plodů, ty by se ale měly den předem namočit do vody.
Kompot z šípků je poměrně náročný na přípravu, plody se musí očistit, rozpůlit, zbavit jadřince, povařit.
Sirup z šípků
2 litry vody, 1,5 kg cukru, 1 kg šípků
Zralé šípky rozmačkáme, přelijeme vodou a povaříme asi 15 minut. Poté scedíme přes plátýnko a opět povaříme s přidaným cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, šťávu slijeme do sklenic, uzavřeme a uskladníme v suchu a temnu.
Autor: Eva Ch
Zdroj: Zavařujeme po celý rok, Zavařujeme ovoce
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...