Jaro už je tu, zakrátko začnou růst i kopřivy. Na zahrádce jsou nepříjemným plevelem, ale můžeme si z nich udělat vynikající sirup, navíc zdravý a velmi chutný. V obchodě za půllitr zaplatíme více než 100 Kč.
Natrháme 100 kusů vršků z mladých kopřiv.
Připravíme si 3 citrony, 5 lžiček kyseliny citronové, 3 kg cukru a 3,5 litru vody.
Citrony důkladně omyjeme, nakrájíme na kousky a svaříme s vodou. Po vychladnutí přidáme kopřivy a necháme do druhého dne louhovat. Pak citrony vymačkáme a vše přecedíme přes plátýnko do hrnce. Přidáme cukr s kyselinou citronovou a zahřejeme, ale nevaříme.
Sirup můžeme připravit jen z 60 kopřiv, 4 citronů, 30 g kyseliny citronové a 2 litrů vody.
Vše necháme odležet do druhého dne, pak přecedíme, přidáme cukr a řádně promícháme. Uchováváme v chladu.
Bezinky, kobzinky, psí bez, černý bez je keř se silně voňavými bílými květy. Plody jsou černé, šťavňaté peckovice s množstvím šťávy.
Květy můžeme sbírat už v červnu a červenci, plody pak od srpna do září. Můžeme sušit, ale nesmí zhnědnout, pak by byla bezcenné. Bezinky sušíme nejprve na slunci, dosušíme v troubě nebo sušičce. Pak pronikavá vůně květů zmizí.
Květy obsahují organické kyseliny – octovou, jablečnou, vitamín C, silice, třísloviny. Plody pak cukr, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou. Ve slupce a semínkách jsou vitamíny A, několik vitamínů B a kyselina pantotenová. Listy obsahují mimo jiné také vápník.
Čaj připravíme ze sušených květů.
Působí proti nachlazení, chřipce, rýmě, kašli i horečce.
Víte, že na portálu Kuchaři do domu si můžete objednat osobní VIP kuchaře nebo odborníky na zdravou stravu, lékařské diety a redukční diety? Na oslavy u Vás. Nebo lze objednat Lekce vaření přímo u Vás doma nebo ve firmě? Celá ČR.
Velice chutný je i bezinkový sirup:
Připravíme si 5 litrů převařené vody, 1/8 vinného octa, 8 až 10 trsů květů bezu, ½ citronu a ½ kg cukru.
Omyté květy zalijeme vychladlou převařenou vodou. Přidáme cukr, ocet a nakrájený citron s kůrou.
Nálev necháme odstát tři dny, přikrytý, občas promícháme.
Po vylouhování přecedíme přes plátýnko i přes cedník a naplníme do lahví. Uschováme v chladnu a po týdnu můžeme začít s konzumací.
Autor: Eva Ch.
TIP:
NENAMÁHEJTE SE S VAŘENÍM! NESTRESUJTE SE S PŘÍPRAVOU OSLAVY!
Čeká vás příprava rodinné oslavy nebo firemní akce? Záleží Vám opravdu na akci? Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního profesionálního kuchaře nebo catering! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu.
Oslava bez práce v soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času, práce a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, vařením, úklidem, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře.
Kde hledat kuchaře?
Vyberte si mistra kuchaře nebo catering na portálu: www.Kucharidodomu.cz - největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého mistra kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...