Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Smetánka lékařská - nejslavnější plevel na světě


Ilustrační fotografie

Pampeliška, pleška, pumpava, husí kap, majíček, nebo také staříček - i tak lze pojmenovat Smetánku lékařskou.
Pampeliška je považována za neužitečný plevel, opak je však pravdou. Je to jedna z nejvíce využívaných léčivých rostlin na světě.

Vytrvalá bylina až 45 cm vysoká, tvarově rozmanitá s kůlovým kořenem a mléčnou šťávou. Listy jsou spojeny v přízemní růžici, která pomáhá přivádět vodu přímo ke kořenům rostliny. Květy jsou žluté, velké 3-5 cm.

Kvete od jara do podzimu na celém našem území, převážně ji však uvidíme na lukách, v trávnících i na poli. Květy se brzy večer a při zamračeném počasí zavírají.

Rostlinu můžeme využít od kořene až po květ a to nejenom jako lék, ale i jako obohacující bylinu do kuchyně.

KOŘEN pampelišky sbíráme v průběhu dubna, než rostlina rozkvete, nebo také po odkvětu přibližně v říjnu. Účinky, které tato rostlina má, jsou opravdu různorodé. Například snižuje záněty, stimuluje játra, používá se při žloutence, žlučových kamenech a revmatismu. Posiluje a povzbuzuje činnost žaludku, zlepšuje trávení a uvolňuje plyny.

LISTY mají močopudné účinky, léčí problémy s močovou soustavou. Detoxikují krev a také je můžeme použít při ekzému a akné. Sklízíme na jaře.

MLÉKO z pampelišky můžeme použít na včelí bodnutí, puchýře, mozoly, kuří oka a bradavice. Hořká bílá šťáva je nejsilnější v létě v době květu. Aplikace je velmi jednoduchá: zlomte stonek a hned nanášejte na postižené místo dvakrát denně po dobu pěti dnů.

Listy, kořeny i květy obsahují vitamíny A, B, C a D a minerály jako vápník, železo, zinek, draslík či hořčík. Nejčastější způsob zpracování  je sušení jednotlivých částí rostliny. Kořeny se dají nakládat nebo pražit jako náhražka kávy.

Pampeliška v kuchyni
Nejvíce se používají mladé listy, které je vhodné sbírat do doby, než květní stonky dorostou plné výšky a než se začnou květy vůbec utvářet. Přidat se dají do zeleninových salátů. Mohou posloužit jako příloha k jídlu místo salátu, ale i do teplých jídel a polévek. Pampeliškovými listy můžeme nahradit i špenát. Mladé pampeliškové květy se dají použít při výrobě sirupu (medu). Z kořenů i listů je vhodné připravovat čaj.
 
Tip na pampeliškový med
200 čerstvých,rozkvetlých, pampeliškových květů
2 litry vody
1 kilo cukru
1 citron
Pampelišky vložte do vody a vařte přibližně 10 minut. Poté odložte na tmavé místo a nechte přes noc vylouhovat. Druhý den květy slijte a vymačkejte všechnu šťávu, přidejte cukr a vypeckovaný citrón. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte do doby, než získá hustotu jako med.

Pampeliška v kosmetice
Zesvětluje pihy a hodí se k péči o suchou, nažloutlou a zralou pleť. Používá se například ve formě zábalů a koupelí.


Tip na čistící pleťovou vodu
30 čerstvých pampeliškových květů
půl litru vody
Přiveďte vodu  k varu a přelijte přes květy, nechte hodinu louhovat. Poté květy přeceďte. Vodu můžete použít na omytí. Květy naneste na obličej a nechte působit 10-15 minut.

„Tam, kde kvetou pampelišky, zahrada vzkvétá″
STARÉ FARMÁŘSKÉ PŘÍSLOVÍ

Autor: Katka K.
Zdroj: Léčivá pampeliška, Grigitte Mars

Víte, že na portálu Kuchaři do domu najdete kuchaře na zdtavou stravu a redukční diety?
TIP:
Plánujete rodinnou oslavu nebo firemní akci? Narozeniny, jubileum, svatbu, párty, garden párty, firemní akci, grilování? Jste zaneprázdněni? Záleží vám na úspěchu celé akce? Objednejte si mistra kuchaře nebo zážitkový catering! Vaše oslava bez práce a bez starostí!

Kde hledat kuchaře nebo catering?
KUCHAŘI DO DOMU - je největší online seznam osobních kuchařů a catering k objednání na akce - rodinné i firemní! Celá ČR.

* Profesionální kuchař se kompletně o akci postará! Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Pobaví hosty při kulinářském show.
* Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor.
* Přiveze potřebný inventář.
* Čerstvé vaření.
* Užijete si gurmánské zážitky spolu s hosty.

* Víte , že s kuchaři do domu se oslava vyplatí? V soukromí, v pohodlí, bez práce, bez pronájmu salónku a drahých alkoholických a nealkoholických nápojů.
* Ušetříte - čas, starosti, práci a peníze.

Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a sympatického profesionálního kuchaře.
Zadejte ZDARMA POPTÁVKU: ZDE
S kuchaři do domu máte klid a pohodu!

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE