Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Stévie, sladidlo budoucnosti


Ilustrační fotografie

Stévie (sladká tráva) je nekalorická náhrada cukru řepkového. Netloustne se po ní, navíc je to čistě přírodní surovina.
Existuje přibližně 150 druhů rostlin rodu Stevia, z nichž pouze dva druhy jsou výrazně sladké. Rodové jméno dostala na počest profesora botaniky P. J. Esteva, který žil v 16. století.

Stévie pochází z Paraguaye a pěstuje se také v Brazílii a oblasti Jižní a Střední Ameriky. Hlavním místem pěstování dnes, je Čína. Velmi dlouhou dubu trvalo, než byla Stévie uznána jako bezpečné sladidlo. V zemích Evropské unie se smí stévie používat teprve od roku 2011.

Rostlina je vysoká 50 až 80 cm. Stonek je rozvětvený, lístky jsou sytě zelené, podobné mátě. Plody stévie jsou roznášeny větrem. V našich klimatických podmínkách, však málokdy dozrává.

Původně to byla jednoletka, šlechtěním se však zařadila k rostlinám víceletým. U nás ji můžeme pěstovat jako letničku, přes zimu musí být však doma. Doporučená teplota je 25° C. Mráz rostlinu zničí. Pokud, chceme rostlinu pěstovat, je lepší si pořídit sazenice v zahradnictví. Stévie má ráda bažinaté prostředí, proto je třeba rostlinu dostatečně zalévat. Místo by mělo být slunečné (čím více sluníčka, tím je sladší). Pozor na přeschnutí a spálení sluncem. Sazenice se doporučují sázet po 15. květnu „po zmrzlých“. Skleník je také velmi dobrým místem k pěstování.

Stéviové listy i nať používáme v čerstvém stavu (rozmělnit) nebo i další možnosti: sušení, zamražení, domácí výluh, tekuté extrakty, práškový extrakt, tablety, čajové sáčky.

Stévie obsahuje mnoho vitamínů – A, B1, B2, B3, C, E, P a K, minerálů – vápník, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangan, fosfor, selen, křemík, zinek dále pak třísloviny a éterické oleje.
Zásluhu na sladkosti stévie mají látky – glykosidy.

Využití:
Potravinářský průmysl
Sladidlo ze stévie se používá na přislazování mnoha potravin a nápojů (limonády, žvýkačky, mléčné výrobky a různé sladkosti). Většinou jsou tyto výrobky označeny „light“. Potravinářské produkty např. sirup ze stévie (50x sladší než sirup z řepného cukru), koncentráty, extrakty nebo tablety, které slouží jako umělá sladidla.

Konzervárenský průmysl
V dia výrobcích – kompoty, džemy, marmelády, šťávy

Kosmetický průmysl
Stévie má antibakteriální účinky.  Využívá se tedy při výrobě např. zubní pasty, ústní vody, čistící a pleťové krémy a šampony.
 
Účinky stévie
Povzbuzuje trávení, zamezuje pálení žáhy, stabilizuje hladinu krevního cukru, je vhodná při těhotenské cukrovce. Také snižuje únavu, pomáhá při léčbě ekzémů, akné, kožních onemocnění, urychluje hojení ran a je vhodná po štípnutí hmyzem a popáleninách. Omezuje tvorbu zubního kazu a zubního plaku. Pomáhá při léčbě aftů a zánětech dásní. Doporučuje se preventivně žvýkat list ze stévie.

V kuchyni
Stévii můžeme používat k vaření i pečení. Při pečení moučníků však nemůžeme dávat stejné množství, jako při používání obyčejného cukru. Stévie je mnohonásobně sladší a hlavně nenavodí stejnou konzistenci těsta, jako když dáme určené množství klasického cukru. Tento množstevní rozdíl můžeme nahradit např. oříšky či ovesnými vločkami. Není vhodné sladit jím kyselé ovoce, může zhořknout. Pokud chceme v cukru moučník obalovat, je nutné smíchat špetku práškového extraktu např. se skořicí, kakaem, sušeným mlékem, ořechy nebo mandlemi.

Při pečení se stévií, je důležité vždy těsto důkladně zpracovat a rozmíchat, aby nebyl moučník, někde málo sladký a někde naopak přeslazený.

Srovnání s cukrem řepným
1 čajová lžička řepného cukru  X  lístek stévie velikosti lžičky nebo 1/3 sušeného lístku

Koláč z ovesných vloček s jablky a ořechy
4 hrníčky jemných ovesných vloček, 4 lžíce oleje, špetka soli, 1/3 lžičky práškové stévie, voda dle potřeby, dušená jablka se stévií
Vločky nasucho opražíme, přidáme sůl a stévii. Přidáme vodu, aby nám vzniklo vláčné těsto. Vytvarujeme do dortové nebo koláčové formy. Dáme předpéct na chvíli do trouby. Jablka se špetkou stévie podusíme a dáme na předpečený korpus. Posypeme ořechy a dopečeme.

Jablečná limonáda
5 jablek, šťáva z citronu, 2x na špičku nože práškové stévie, ¼ lžičky mleté skořice, vychlazená minerálka
Oloupaná, nakrájená jablka rozmixujeme s trochou minerálky, citronovou šťávou, stévií a skořicí. Podle potřeby rozředíme minerálkou.

Zdroj: Stévie místo cukru, Alena Doležalová
Autor: Katka K.

TIP: NENAMÁHEJTE SE S VAŘENÍM! NESTRESUJTE SE S PŘÍPRAVOU OSLAVY, firemní akce!
Čeká vás příprava rodinné oslavy nebo firemní párty? Záleží Vám opravdu na akci? Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního profesionálního kuchaře!
Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu.
Oslava bez práce v soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času, práce a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, vařením, úklidem, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře.

Kde hledat kuchaře?
Vyberte si mistra kuchaře nebo catering na portálu: www.KuchariDoDomu.cz - největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 
Jak objednat
kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého mistra kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE