Ne nadarmo se říká sůl nad zlato. Sůl je neodmyslitelnou součástí našeho života. Potřebujeme ji, aby naše tělo správně fungovalo a také v kuchyni bychom byli bez soli bezradní.
Sůl je jediný jedlý nerost. Je to sloučenina sodíku a chloru. Získat ji můžeme ze země nebo z moře. Existují různé druhy soli, záleží na místě, kde se těží, velikosti zrnek nebo vlastnostech.
Druhy soli:
Podle místa získávání - kamenná sůl, mořská sůl
Podle velikosti zrn - jemná sůl, hrubá sůl
Dospělý člověk sní průměrně 16,7 g soli (asi tři vrchovaté lžičky) denně. Světová zdravotnická organizace však doporučuje pouze cca 6 g denně.
Sodík pomáhá udržovat v těle rovnováhu tekutin i rozumnou výšku krevního tlaku. Také je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů a pro vstřebávání živin v tenkém střevě a ledvinách.
Požadavky na množství sodíku pro naše tělo se mění s věkem a také záleží, jakou vynakládáme fyzickou námahu a v jakém prostředí se vyskytujeme – horké vlhké podnebí, více se potíme.
Všechnu sůl, kterou tělo ztratí, je důležité nahradit, ale naproti tomu nadbytek solení je zdraví škodlivé.
Nadměrný příjem soli způsobuje vzestup krevního tlaku a zvýšené riziko cévních příhod, srdečního onemocnění a selhání ledvin. U citlivějších jedinců, může vést k tvorbě otoků (zadržování vody). Vysoký příjem také podporuje větší vylučování vápníku což, má za příčinu možnou osteoporózu.
Nadbytek sodíku se běžně vylučuje ledvinami.
Málokdy dochází k nedostatku sodíku, ale pokud tělo nedostatek sodíku má, prvním z příznaků jsou křeče, postihující většinou lýtkové svaly. V horších případech může nedostatek sodíku vést k dehydrataci a poklesu krevního tlaku, pocitu suchu v ústech a zvracení.
Sůl přijímáme v potravinách, které si sami solíme při přípravě nebo až na stole. Je to však jen zlomek z celkového denního přijmu. Další množství sodíku, které naše tělo přijme, je v malém množství v ovoci, zelenině, mase, rybách, obilninách a luštěninách.
Více než polovina sodíku však pochází z uměle upravených potravin a poživatin, které obsahují sůl, nebo sloučeniny sodíku.
Je lepší omezit solení při přípravě jídla a pak mírně dosolit na stole. Také je možné používat spíše koření.
Je důležité, vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem soli – bujóny, omáčkové směsi, uzený losos, slanina, šunka, bramborové lupínky.
Děti a solení
Děti nejsou schopné vylučovat sodík stejně jako dospělí, proto jsou citlivé na vysoký příjem. Dětem a kojencům se jídla nepřisolují.
Sůl a tradice
Sůl se nekazí a brání tomu, aby se zkazily potraviny. Je symbolem pohostinnosti, značí věrnost, přátelství a závazek.
Naši předkové dávali sůl do rohu místnosti a stájí, které tak očistila od zlých duchů. Ve skandinávských zemích se dávala sůl blízko kolébky dítěte, také na ochranu před zlými duchy.
Alternativy soli:
miso – pasta ze sójových bobů
tamari – vedlejší produkt při výrobě misa
citronová šťáva
česnek
pepř
Sůl se sušenými bylinkami
1 kg soli, 4 bobkové listy, 2 lžičky sušeného tymiánu, 2 lžičky sušeného rozmarýnu, 2 lžičky sušené dobromysli
Všechny přísady dáme do kuchyňského robotu a mixujeme na plný výkon. Bylinkovou sůl uchováváme v dobře uzavřené skleničce, aby měla stále dobré aroma. Sůl používáme při pečení, nakládání masa nebo jako přísadu do marinád.
Zdroje:
Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Výběr Reader’s Digest
Sůl, Nakladatelství Sun
Autor: Katka K.
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...