Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Sušené fíky: Chutný lék proti kašli!


Ilustrační fotografie

Fíky jsou plody fíkovníku – Ficus carica. Strom dorůstá do výšky až 8 metrů, má rád suché klima a vlhčí půdu, pěstuje se už několik tisíc let. Na archeologických nalezištích na Blízkém východě se našly zuhelnatělé zbytky fíků, prý staré více než 10 000 let.
Vždyť i Adam Eva zakrývali svou nahotu fíkovými listy. Vlčice, která odkojila Romula a Rema, prý ráda odpočívala ve stínu fíkovníku, Buddha pod tímto stromem dosáhl osvícení.

Lidé narození ve fíkovníku (14. 6. - 24. 6.) jsou kreativní, oplývají silnou fantazií. Bývají označováni jako labilní, mívají citové problémy. Je pro ně důležité klidné a bezpečné prostředí. Doporučuje se jim sport a kulturní prožitky.
Traduje se, že ve větvích fíkovníku žije malý tvor, který svou oběť napadá a saje jí krev.

Pochází pravděpodobně z Iránu, rozšířený je v celém Středomoří, na Kanárských ostrovech,  Indii, Turecku. Volně může růst i u nás, ale jen v teplých oblastech. I když zde nežije opylovač, mohou se plody vyvinout bez opylení, a to už v prvním roce. Někdy se vývoj fíku na podzim zastaví a pokračuje do zralosti až v druhém roce.
  
Květenství tvoří hruškovitý útvar, ze kterého se  zdužnatěním stane fík. Nejkvalitnější jsou fíky z oplozených květenství, ty z neoplozených už méně. V čerstvém stavu obsahují až 25 % sacharidů, vitamíny C a A.
Podporují mozek i nervy, zlepšují náladu i soustředění, obsahují vlákninu, jsou tedy dobrým projímadlem, snižují hladinu cholesterolu, vitamín C, A, B, minerální látky – draslík, hořčík, železo, vápník, tuku pouze jedno procento. Ze stopových prvků je zastoupena měď, mangan, zinek. Obsahují i soli kyseliny šťavelové, s mírou by je tedy měly pojídat lidé s onemocněním žlučníku.

Fíky jsou kožní alergeny, jejich míza může podráždit oči, konzumace většího množství pak  průjmové onemocnění.   
Jsou lehce stravitelné, chutnají nám čerstvé i sušené, jsou zdravější než sladkosti. Koupit je můžeme po celý rok, různě zralé.

Sušené, které mají o dvě třetiny menší obsah vody a hodně koncentrované vitamíny, minerály i sacharidy, jsou k dostání stále,  ty čerstvé jen několik týdnů v roce. Měkké, dobře vyzrálé, můžeme pojídat samotné, přidat je do salátů nebo moučníků. Před konzumací by se měly opláchnout.

Pevné plody jsou po zpracování vhodné jako příloha k masu, pozor na dobré uskladnění, mohly by je napadnout roztoči.
Sušené fíky, krátce namočené ve vodě ulehčují vykašlávání, ulevují kašli. Čerstvé mají stejné účinky jako švestky, jsou vhodné k rychlé konzumaci, rychle se kazí. Poznáme je podle nasládlé vůně, pokud jsou cítit nakysle, nekupujme.

Jako chutný lék proti kašli je můžeme chvilku povařit v mléce a pak přidat med.

Vyrábí se z nich sirupy, džusy, marmelády, přidáváme je do koláčů nebo gurmánských omáček. Výborné jsou s ořechy, mátou, medem, plísňovými nebo kozími sýry.

Obvykle je kupujeme v období Vánoc, kdy z nich můžeme připravit chutné kuličky. Do umletých  fíků (stačí jeden balíček) přidáme dvě lžičky rumu, promícháme a obalíme v kokosu.

Jako malou chuťovku si můžeme připravit fík se sýrem.
Fík zbavíme stopky, nařízneme a vložíme kousek plísňového sýra,  například nivy. Zapečeme v troubě asi deset minut.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: V. Zelený – Rostliny středomoří

Fotogalerie
Fíkovník - strom, Kuchaři do domu, foto: archiv www.kucharidodomu.cz
Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE