Fíky jsou plody fíkovníku – Ficus carica. Strom dorůstá do výšky až 8 metrů, má rád suché klima a vlhčí půdu, pěstuje se už několik tisíc let. Na archeologických nalezištích na Blízkém východě se našly zuhelnatělé zbytky fíků, prý staré více než 10 000 let.
Vždyť i Adam Eva zakrývali svou nahotu fíkovými listy. Vlčice, která odkojila Romula a Rema, prý ráda odpočívala ve stínu fíkovníku, Buddha pod tímto stromem dosáhl osvícení.
Lidé narození ve fíkovníku (14. 6. - 24. 6.) jsou kreativní, oplývají silnou fantazií. Bývají označováni jako labilní, mívají citové problémy. Je pro ně důležité klidné a bezpečné prostředí. Doporučuje se jim sport a kulturní prožitky.
Traduje se, že ve větvích fíkovníku žije malý tvor, který svou oběť napadá a saje jí krev.
Pochází pravděpodobně z Iránu, rozšířený je v celém Středomoří, na Kanárských ostrovech, Indii, Turecku. Volně může růst i u nás, ale jen v teplých oblastech. I když zde nežije opylovač, mohou se plody vyvinout bez opylení, a to už v prvním roce. Někdy se vývoj fíku na podzim zastaví a pokračuje do zralosti až v druhém roce.
Květenství tvoří hruškovitý útvar, ze kterého se zdužnatěním stane fík. Nejkvalitnější jsou fíky z oplozených květenství, ty z neoplozených už méně. V čerstvém stavu obsahují až 25 % sacharidů, vitamíny C a A.
Podporují mozek i nervy, zlepšují náladu i soustředění, obsahují vlákninu, jsou tedy dobrým projímadlem, snižují hladinu cholesterolu, vitamín C, A, B, minerální látky – draslík, hořčík, železo, vápník, tuku pouze jedno procento. Ze stopových prvků je zastoupena měď, mangan, zinek. Obsahují i soli kyseliny šťavelové, s mírou by je tedy měly pojídat lidé s onemocněním žlučníku.
Fíky jsou kožní alergeny, jejich míza může podráždit oči, konzumace většího množství pak průjmové onemocnění.
Jsou lehce stravitelné, chutnají nám čerstvé i sušené, jsou zdravější než sladkosti. Koupit je můžeme po celý rok, různě zralé.
Sušené, které mají o dvě třetiny menší obsah vody a hodně koncentrované vitamíny, minerály i sacharidy, jsou k dostání stále, ty čerstvé jen několik týdnů v roce. Měkké, dobře vyzrálé, můžeme pojídat samotné, přidat je do salátů nebo moučníků. Před konzumací by se měly opláchnout.
Pevné plody jsou po zpracování vhodné jako příloha k masu, pozor na dobré uskladnění, mohly by je napadnout roztoči.
Sušené fíky, krátce namočené ve vodě ulehčují vykašlávání, ulevují kašli. Čerstvé mají stejné účinky jako švestky, jsou vhodné k rychlé konzumaci, rychle se kazí. Poznáme je podle nasládlé vůně, pokud jsou cítit nakysle, nekupujme.
Jako chutný lék proti kašli je můžeme chvilku povařit v mléce a pak přidat med.
Vyrábí se z nich sirupy, džusy, marmelády, přidáváme je do koláčů nebo gurmánských omáček. Výborné jsou s ořechy, mátou, medem, plísňovými nebo kozími sýry.
Obvykle je kupujeme v období Vánoc, kdy z nich můžeme připravit chutné kuličky. Do umletých fíků (stačí jeden balíček) přidáme dvě lžičky rumu, promícháme a obalíme v kokosu.
Jako malou chuťovku si můžeme připravit fík se sýrem.
Fík zbavíme stopky, nařízneme a vložíme kousek plísňového sýra, například nivy. Zapečeme v troubě asi deset minut.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: V. Zelený – Rostliny středomoří
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...