NUDLE, VRTULE, KOLÍNKA, ŠPAGETY, VRUTY, MAKARONY
Jedním slovem těstoviny, nedílná součást italské kuchyně. Známe je všichni a víme, že se svou chutí i vzhledem poměrně dost liší.
Prý už v 1. století byly známé lagane, předchůdci dnešních lasagní, které se objevily na dvoře císaře Tiberia. Když v 8. století vtrhli Arabové na Sicílii, oblíbili si tamější nudle, makarony. Z 12. století se uchovala zmínka o těstovinách v omáčce.
Gastronomický zlom nastal počátkem 19. století, kdy Italové poprvé spojili těstoviny (italsky pasta) s rajským jablíčkem, a tak se začaly vyrábět rajčatové omáčky.
Italové těstoviny vyrábějí z pšenice zvané Triticumdurum, tu mleli už Ertuskové a staří Římané. Správně uvařené těstoviny jsou na skus, neboli al dente. V tomto případě je vaření ve slané vodě (litr na 100g) krátké, dvou až tříminutové. Těstoviny se nesmí rozvařit a uvnitř zůstávají tvrdé, po kousnutí se na nich objeví bílá tečka, jde-li o širší těstovinu, pak čárka.
Čím déle vaříme, tím více se zvedá glykemický index. Z potraviny s nižším indexem dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou potraviny obsahují. Takto připravené těstoviny se hodí i na redukční dietu, není pravdou, že jsou kalorické. Obsahují vlákniny, proto se tráví pomaleji, soli je minimálně. Kalorickou hodnotu zvyšují omáčky a další přísady.
V Itálii se setkáme s mnoha různými druhy těstovin, mají i různé barvy a chutě. Vaří se, dusí i pečou. Průměrný Ital jich prý sní ročně 60 kg .
Podávají se s masem, zeleninou, sýry, jíme je teplé i studené, slazené či solené. Chybu nemají ty pokapané panenským olivovým olejem a sypané parmazánem.
V minulém století se díky novým chladicím technologiím začaly nahrazovat sušené těstoviny čerstvými, u těch příprava trvá jen několik minut.
Čerstvé těstoviny vaříme 3 minuty, mají výraznou chuť, obsahují vejce, nemají žádná barviva ani konzervanty. Ihned po výrobě se zchladí, aby uchovaly čerstvost. Déle zasytí, mají nízký glykemický index (45- 55 ) a vyšší nutriční hodnoty. Lépe vsáknou chuť omáčky. V chladničce se skladují jen několik dní.
Sušené těstoviny vaříme 8 minut a déle, nejsou tak vhodné na redukční dietu, méně zasytí. Jejich trvanlivost se musí prodlužovat dusíkatým plynem, vydrží až dva roky.
Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné, semolinové, celozrnné, ječné, špaldové, žitné, ale i bezlepkové, kukuřičné nebo rýžové.
Druhy těstovin:
Ravioly, neboli taštičky v podobě čtverečku s masovou, sýrovou, špenátovou nebo hříbkovou náplní. Jde o specialitu severní Itálie, „raviolo″ znamená zabalit.
Tortellini, neboli malé koláčky, mají tvar prstýnku, obsahují sýrovou, houbovou, špenátovou nebo masovou náplň, původem z italské provincie Bologna.
Capelleti připomínají tvarem kloboučky, jsou plněné obdobně.
Canelloni, duté válečky plněné sýrem, špenátem, mletým masem či rukolou se zapékají s rajčatovou omáčkou nebo bešamelem.
Mezi neplněné těstoviny patří například Spaghettini (tenké špagety), široké roury Maccheroni, široké špagety Bucatini, široké nudle v klubíčku Pappardelle, těstovinové pláty Lasagne, vřetena Fusilli, Gnocchi z bramborového těsta, domácí Casarecce ve tvaru písmene es a mnohé další.
Polévkové těstoviny jsou:
zavářka ve tvaru hvězdiček Stelline, nejmenší polévkové kostičky Peperini, čísla a písmenka alfabetti, nalámané tenké špagety Capellini tagliati, mořské ulity Conchigliette a jiné.
Z těstovin si můžeme připravit nepřeberné množství pokrmů. Jedním z nich jsou
Špagety se šunkou a hráškem
Budete potřebovat:
3 lžíce másla, 100 g šunky, cibule, malé plechovka hrášku, svazek petrželky, balíček špaget, sýr na posypání, nejlépe parmezán
Postup:
Do másla rozpuštěného na pánvi přidáme pokrájenou cibuli a šunku, osmahneme, přidáme hrášek, ten povaříme doměkka. Přidáme nadrobno nasekanou petržel, osolíme a opepříme. Těstoviny uvařené na skus promícháme se směsí, jednotlivé porce posypeme sýrem.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Těstoviny pokaždé jinak
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...