Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Zdravý hloh - sbíráme v květnu, plody v říjnu


Ilustrační fotografie

HLOH, Crataegus
Už na počátku 14. století se užíval na léčbu dny a srdečních onemocnění. Podle křesťanů hloh symbolizuje pannu Marii, i když byl dříve považován za symbol nezdaru, protože jeho větve byly součástí Ježíšovy trnové koruny. Proto se tradovalo, že kvetoucí větvičky přinesou do domova smrt. Další z pověr ale uvádí, že pokud hloh kvete brzy na jaře, bude dobrá úroda a lidé budou šťastní. Jindřich IV. dokonce vynalezl nápoj Sirupus Senelorum, vyrobený ze semen hlohu.

Patří mezi keře nebo stromy, které jsou vysoké maximálně osm metrů. Kříží se mezi sebou, takže jejich počet se odhaduje od dvou set do několika tisíc. Jen u nás najdeme asi jedenáct druhů. Rostlina má trny, kvete bíle až růžově, s nepříjemným zápachem. Plodem je červená malvice s tvrdou peckou, která dozrává na podzim.

Roste ve střední i západní Evropě, severní Africe a v Asii. Nemá rád přímé slunce, daří se mu na okraji lesů, kolem říček, často tvoří souvislé huštiny. Vysazuje se i do živých plotů a parků, dobře se tvaruje. V zahradnictví ho pěstují na plody. V tomto období na sebe upozorní typickou vůní mnoha květů. V zimě pak slouží jeho červené plody jako potrava ptactvu.

Sbíráme květy, které nejsou zcela rozvité, v květnu i červnu, listy od června do září a plody v září a říjnu. Záleží na druhu hlohu. Pozor, aby plody nebyly napadené hmyzem. Květy odštípneme i se stonkem. Pozor také na sběr v okolí sinic, kde bývá znečištěný.

Sušíme ve stínu v tenké vrstvě, neobracíme. Doma by při sušení teplota neměla přesáhnout 35°C. Pak bylinu uskladníme do uzavřené nádoby, do temna.

Květy obsahují silice, qurcetin a quercitin, listy kyselinu oleanovou a krategovou, plody cukry, třísloviny a glykosidy.

Hloh působí proti nespavosti, bušení srdce, upravuje krevní tlak, zklidňuje podrážděné nervy, celkově zlepšuje prokrvení těla. Doporučuje se i jako prevence infarktu. V období menopauzy zmírňuje nepříjemné stavy. Výsledky léčby se dostaví po pravidelném dlouhodobém užívání. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky, není toxický. Pozor ale na kombinování s jinými léky. Vždy je dobře se před užíváním poradit s lékařem.
                                         
Tinkturu si připravíme ze sušených květů, ty zalijeme vodkou, lihem nebo slivovicí, necháme 14 dní v uzavřené lahvi. Občas protřepeme. Pak můžeme začít užívat 3x denně dvacet kapek, nejlépe s vodou.

Odvar z plodů nám pomůže zbavit se ledvinových kamenů. Asi deset minut vaříme 2 lžíce plodů v ½ litru vody. Pijeme vychladlý, 2x denně.

Čaj má nahořklou chuť, květ může být i součástí bylinných směsí, meduňky, máty, řebříčku. ednu lžíci sušeného květu zalijeme 0,25l vroucí vody, necháme odstát pět minut, scedíme. Pijeme 2x denně. Čaj je hořký, lze jej přisladit medem.

Z červených malvic, plodů hlohu, si můžeme připravit výbornou marmeládu
1 kg plodů v hrnci rozmačkáme, zalijeme vodou, přidáme 650 gramů cukru. Vaříme doměkka, dokud směs nezačne tuhnout a nedosáhne podobu marmelády. Vodu lze dle potřeby dolívat. Směs nalijeme do umytých zahřátých sklenic, zadělané obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou.

Květy mohou být použity k ochucování vín a likérů, listy obohatí čerstvé saláty. Plody se mohou konzumovat syrové, vařené, nebo jako džem.
Z hlohu nám bude chutnat i omáčka, kterou podáváme teplou či studenou k masu.
Kilo umytého hlohu pováříme v 0,5 litru jablečného octa 30 minut. Poté propasírujeme, přidáme 15 dkg cukru, osolíme, opepříme a ještě asi 15 minut povaříme v hrnci. Pak už jen plníme do sklenic a uložíme do chladna.  

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Byliny

TIP:
Čeká vás příprava rodinné nebo firemní oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, teambuilding, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  

www.KuchariDoDomu.cz

Fotogalerie
Čaj z hlohu, www.kucharidodomu.cz, foto: ©Samphotostock.cz/nanka-photo Kvetoucí hloh, Kuchaři do domu, foto-©Samphotostock.cz/jvolodina
Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE