Zázvor je koření z oddenku stejnojmenné vytrvalé rostliny žluté až černé barvy, má výraznou aromatickou nasládlou chuť, ve větším množství pálivou. Použití je velmi široké, přes slanou i sladkou kuchyni k limonádám či pivu. Je zdravý ve stavu sušeném (jako prášek), čerstvém i vařeném. Nejlépe působí čerstvý. Vybíráme spíše menší a světlejší oddenky, ty jsou nejšťavnatější.
V Indii a Číně je hojně využíván již 3000 let, u nás je znám asi od 13. století. Jeho přesný původ ale není znám.
Léčí nastydnutí, pomáhá při těhotenských a cestovních nevolnostech, snižuje cholesterol, redukuje váhu, zpomaluje některé druhy rakoviny, zmírňuje bolení hlavy, pomáhá léčit poruchy erekce, vypadávání vlasů, odplaví bakterie způsobující kvasinkové infekce. Při bolesti v krku pomáhá žvýkání kousku čerstvého oddenku. Jeho denní spotřeba by neměla přesáhnout 5 gramů.
Ve větším množství není vhodný pro těhotné, ani pro děti.
Sami si můžeme připravit kandovaný zázvor. Čerstvý oloupeme, nakrájíme a vložíme do vody, vaříme doměkka asi půl hodiny. Plátky přendáme do hrnce s malým množstvím vody a cukrem (toho asi tolik jako zázvoru). Vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří a plátky nejsou průsvitné. Pak je ještě obalíme v cukru.
Zázvorový čaj na posílení imunity připravíme ze lžičky čerstvého zázvoru, lžičky medu, citronu a ¼ litru vody. Po 5 minutách slijeme, pak přidáme med a citron. Někteří léčitelé uvádějí, že citron účinky zázvoru ruší. Tak je jeho použití na vaší úvaze.
Na zázvorový sirup je potřeba 100 gramů zázvoru, voda v poměru k 1 kg cukru 1 : 2.
Do vody s cukrem dáme nakrájený oloupaný zázvor, vaříme asi 15 minut, pak stejnou dobu necháme louhovat. Sirup slijeme do lahví a uchováváme v chladu. Dáváme jej do čaje, nebo jako prevenci proti nachlazení lžičku ráno. Na zmrzlé nohy si můžeme připravit zázvorovou koupel. Ovařený oddenek nevyhazujeme, můžeme jej cucat při bolestech v krku.
Zázvor si můžeme pěstovat i doma, na jaře zasadíme řízek s očky těsně pod povrch květináče, zaléváme do misky. Má rád vlhkost, ale ne slunce. Stačí na něj pokojové hnojivo.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...