Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Zmrzlina: Jak a kdy vznikla? Den zmzliny


Ilustrační fotografie

DEN ZMRZLINY - 21. ČERVEN
Smetana, mléko, vejce, cukr, vanilka, čokoláda .......to vše patří do zmrzliny. Jak a kdy ale vznikla?

Už ve starém Egyptě a Řecku znali sníh ochucený medem nebo ovocnou šťávou.
Prý zmrzlinu rozšířili Mongolové. Vyráběli z kozího, velbloudího a jačího mléka různé ochucené nápoje, které pak díky chladnému počasí zmrzly. Ve 13. století pak prý Marco Polo dovezl zmrzlinové recepty do Evropy.
Jiné prameny uvádějí, že tato pochoutka vznikla v Číně, rozšířila se do arabských zemí, odtud do Itálie a pak dále do Evropy, kde se stala pamlskem hlavně pro bohatší vrstvy.

V 18. století byla zmrzlina oblíbená ve střední Evropě, vyráběla se ze žloutků ušlehaných s cukrem a smetanou, kam se pak přidávaly různé příchutě - ovoce, vanilka, atd.
U nás si zmrzlina získala oblibu na počátku 20. století. Roku 1903 byl patentován zmrzlinový kornout, 1921 se vyrobila první zmrzlina na dřívku, 1936 už tuto zmrzlinu vyráběl automatický rotační stroj.

Mlékárna Laktos vyrábí pochoutku od roku 1949, pak se začaly postupně přidávat další.
Dnešní zmrzliny nejsou už tak kvalitní jako bývaly, smetanu a mléko nahradily rostlinné tuky, umělá  ochucovadla a barviva. Při průmyslové výrobě se užívá sušené mléko, guárová guma, stabilizátory, různá barviva a aromatické látky.
Právě některé tyto ingredience mohou u někoho z nás vyvolat alergii.

Výrobci zmrzliny musí dodržovat přísná hygienická pravidla, při jejich nedodržení může dojít k nákaze koliformní bakterií a následným zdravotním problémům.

Konzumace zmrzliny se doporučuje při zánětech dutiny ústní a hrtanu.
Současné české předpisy mají stejné označení pro zmrzlinu i mražený krém. Název záleží na výrobci. Krém musí být hladký, krémovitý, bez hrudek a bublin, s kousky ovoce, čokolády apod.

Krémy se dělí na:
ovocné - vyráběné z vody nejméně 15 % ovocné složky
mléčné - mají mít nejméně 2,5 % mléčného tuku, bez přítomnosti rostlinných tuků
smetanové - s obsahem 8 % mléčného tuku, rovněž bez tuků rostlinných
vodové - nemají žádný tuk
s rostlinným tukem - obsahují tuk v množství nejméně 5 %
sorbet - má nejméně 25 % ovocné složky, bez přídavku tuku.

Zmrzlina s označením „s příchutí″ je ochucená aromatizující látkou, nikoli ovocem. Jahodová zmrzlina má tedy chuť jahod, ale zmrzlina s jahodovou příchutí chuť z jahodového aroma. Toto pravidlo neplatí pro vanilkovou zmrzlinu, ta může mít název vanilková, i když obsahuje aroma.
Skladování pochoutek musí být při -18°C nebo méně.
Velice oblíbená je italská zmrzlina, není vyrobená z vody, rostlinných tuků ani umělých přísad, ale ze smetany a čerstvého ovoce. Má jasnou barvu. Její cena je vyšší, ale odpovídá kvalitě.

Doma si můžeme vyrobit zmrzlinu velice rychle a jednoduše.
Jakékoli zmrazené ovoce, například jahody,  smícháme s bílým jogurtem, přisladíme podle chuti a  nandáme do připravených misek.

A kolik stojí nejdražší zmrzlina na světě? Podle Guinnessovy knihy rekordů to je Frrrozen Haute Chicolate za 25 tisíc dolarů. Jenže cenu zvyšuje náramek ze zlata a diamantů, který je spolu se zlatou lžičkou ke zmrzlině přidáván jako dárek.
Dubajská cukrárna Scoopi Cafe nabízí madagaskarskou vanilkovou – Black Diamont sypanou italskými lanýži a vzácným íránským šafránem. Dvacet osm gramů vyjde na 20 tisíce korun. Patří k ní i miska se lžičkou značky Versace.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu bez práce a UŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku. Užijte si oslavu se svými hosty!
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.Kucharidodomu.cz

 

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE