Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Znáte biostravu? Znáte její klady i zápory?


Ilustrační fotografie

Mnoho z nás se zajímá o zdravý způsob výživy, proto se orientuje na výživu s označením BIO. Jsou to produkty z naší zahrady?  Ne, takové mohou být označeny pouze jako pěstované bez chemie. Bio je celý propracovaný systém přírodních postupů.

Bioprodukt je surovina nebo přímá poživatina, která pochází z ekologického hospodářství, je rostlinného nebo živočišného původu, určená k výrobě bioproduktu. Může to být zelenina, ovoce, olejniny, syrové mléko, vejce, zvířata.

Biopotravina je zpracovaný bioprodukt, bez použití chemických postřiků a umělých hnojiv. Vyznačuje se vysokou kvalitou, výraznou chutí a u zeleniny a ovoce i dobrou trvanlivostí.

Při jejich výrobě se nesmí použít žádné ošetřující prostředky ani umělá hnojiva. Je zakázáno bělení, ozařování, nesmí se přidávat syntetická sladidla. Povolená jsou některá tzv. éčka, běžná v přírodě nebo vyrobená z povolených látek, např. kyselina mléčná, citronová. Výrobce bioproduktů musí mít s kontrolní organizací uzavřenou smlouvu o kontrole kvality, ta dohlíží na provozovny, sklady i přepravu. Jednou ročně proběhne kontrola celého řetězce. Pokud jsou všechny směrnice dodrženy a udělen certifikát, teprve pak je výrobce oprávněn svůj výrobek označit jako biologický, organický nebo ekologický. Všechny tyto potraviny musí mít v rámci Evropské unie logo, tzv. eurolist (není povinný u nebalených potravin, nebo u dovezených mimo zemí EU), jde o značku tzv. biozebry. Nakupujeme-li přímo na ekologické farmě, provozovatel je povinen na požádání předložit certifikát se seznamem bioproduktů, které se smějí prodávat a je schválený kontrolní organizací.

Kvalita bioproduktů je určována kvalitou celého zemědělského systému a jejich zpracováním, jak byly rostliny pěstovány, jakým chovem prošla zvířata, jak byly zpracovány, skladovány a rozváženy. Je samozřejmě nutné, aby byl způsob produkce šetrný k životnímu prostředí a ohleduplný k chovu.

Proč tedy jsou bioprodukty kvalitnější? Protože jde o ekologické pěstování i zpracování, tudíž i o vyšší cenu než u běžných produktů. V Německu jejich cena stále klesá, protože zájem o ně je větší. Výzkumy i testy prokázaly vysokou kvalitu, výraznější chuť, i když vzhledově se od chemicky ošetřených produktů lišit nemusí. V některých případech si musíme na trochu jinou chuť zvykat, ale právě ta bez pesticidů, dusičnanů, těžkých kovů, urychlovačů růstu či konzervantů je ta pravá.
Bio není jen obilí, ale i maso. Zvířata na ekologických farmách žijí ve volných výbězích, bez stresu, nepožívají antibiotika ani hormony
 
Nejde ale jen o samé klady. Běžně pěstované rostliny se stříkají kvůli plísním a škůdců. Jsou tak před nimi chráněné. Biopotraviny se musí chránit samy a podle výzkumu Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technické v Praze se brání látkami, které ve většině případů nejsou vhodné ani pro lidi. Jde o tzv. toxické látky, kterých biopotraviny obsahují větší množství než výrobky z běžné produkce.

Přesto ale obliba bioproduktů stoupá, proto se jejich prodej rozšířil kromě specializovaných prodejen i do supermarketů.
Spotřeba bio potravin v roce 2008 přesáhla 50 miliard dolarů a za posledních osm let se zvýšila třikrát. Největší poptávka je po bio ovoci a bio zelenině. Největším světovým trhem je právě Evropa. Ve Východní Evropě má největší trh Česká republika, v roce 2008 to bylo 68 miliard EUR. Ročně se tato spotřeba zvyšuje asi o 10%.

Na závěr pozvánka pro milovníky biostravy.
V Norimberku se konal ve dnech 11. až 14. 2. veletrh BIOFACH 2015, kde mj. Dolní Rakousko nabízelo víno, ovoce, zeleninu, pečivo, oleje, džusy, octy, koření, čokolády a mnoho dalšího.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Potravinářská komora 2010
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy nebo párty? Záleží Vám na akci? Jste zaneprázdněni? Objednejte si profesionálního kuchaře!
Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu.
Oslava bez práce v soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času, práce a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře.

Hledání kuchaře není náročné.
Vyberte si mistra kuchaře nebo catering na portálu: www.KuchariDoDomu.cz - největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat
kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého sympatického kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE     
  

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE