Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Znáte bylinu sv. Jana, čarovník, svatojánskou bylinu?


Ilustrační fotografie

ZNÁTE LUBOVNÍK BODKOVANÝ? Tak nazývají naši slovenští sousedé TŘEZALKU TEČKOVANOU, Hypericum perforatum, bylinu sv. Jana, čarovník, krevníček, svatojánskou bylinu, prostřelenec, zvoneček sv. Jana.

V subtropickém pásmu Středomoří roste téměř 400 druhů této vytrvalé byliny. Najdeme ji v Číně, Asii, Africe a po celé Evropě, kromě arktického pásma. Dosahuje výšky od deseti centimetrů až do jednoho metru.
Kvete od května do září. Daří se jí na slunných loukách, okrajích lesů, podél cest.  Pěstuje se i na zahrádkách. U nás ji najdeme spíše v nížinách. Na listu třezalky uvidíme proti světlu červené tečky, odtud její název.

Sbíráme kvetoucí nať, nejlépe ráno. Podle lidové pověsti jsou její účinky největší při sběru na sv. Jana, 24.6. Po rozkvětu odřízneme asi 30 cm dlouhé kvetoucí stonky, zbavíme je listů, svážeme do svazku a sušíme ve stínu. Na slunci zhnědne a ztrácí léčivé účinky. Doma by teplota při sušení neměla přesáhnout více než 35°C.

Bylina obsahuje hypericyn-červené barvivo, třísloviny, silice, organické kyseliny, vitamin C, provitamin A, glykosidy. Má hořkou chuť.
Drogy působí protizánětlivě, antibioticky, čistí krev, odstraňuje otoky a ekzémy, léčí hemeroidy, žaludek, dvanácterník, pomáhá při chřipce, neklidu, úzkosti, tlumí i vnitřní krvácení a zlepšuje kvalitu cév, dokonce podporuje rehabilitaci po mozkové obrně a při dlouhodobém požívání působí příznivě i na roztroušenou sklerózu. Pomáhá léčit nepravidelnou menstruaci, ale i doplnit léčbu
v období klimakteria. Povzbuzuje metabolismus a pomáhá při dosažení optimální váhy.
                          
K nežádoucím účinkům patří přecitlivělost na ultrafialové záření, může způsobit zarudnutí pokožky při delším pobytu na slunci. Třezalky by se měli vyvarovat lidé s cukrovkou, alergií na pyl, nízkým tlakem. Nesbíráme jiné druhy třezalky než tečkovanou. Bylina ale obsahuje i látky, které jsou indikátory jaterních enzymů, proto může v kombinaci s jinými léčivy dojít při vyšším dávkování, například ke snížení účinku hormonálních antikoncepčních přípravků.

Tinkturu z třezalky použijeme při bolestech hlavy, při nespavosti, přepracovanosti, na cukr při kašli. Do sklenice naplníme hrst třezalky, zalijeme půl litrem 40 % lihoviny. Na dva týdny uložíme na teplé místo, pak přecedíme a uzavřeme do lahve. Tinktura zčervená.

Čaj připravíme ze 2 lžiček suchého květu byliny, ty zalijeme šálkem horké vody a necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme. Denně pijeme 1 až 3 hrnky po dobu maximálně 6 týdnů, pak můžeme pokračovat po 3 měsících.

Na olej z třezalky si připravíme 200 gramů čerstvé natě s rozvitými květy, ty rozdrtíme, dáme do sklenice a zalijeme 0,5 litrem olivového oleje. Sklenici necháme otevřenou 4 dny, pak ji uzavřeme na 5 až 6 týdnů a necháme v teple, třeba na slunné straně okna. Hotový olej má jasně červenou barvu. Přecedíme přes plátýnko do lahve a uzavřeme. Denně užijeme 1 až 3 lžičky.
                                         
Olej léčí popáleniny, drobné oděrky, prý vyhlazuje i vrásky.
Dříve se bylina používala k získávání žlutých a oranžových barviv.

Legenda praví, že když byl Spasitel ukřižovaný, jeho učedník sbíral pod křížem bylinky zkropené svatou krví. Mezi ně patřila i třezalka. Její červená šťáva vyvolává tajuplný dojem, jako by se v červeném barvivu zlatožlutých květů skrývala kapka krve našeho Spasitele.
V Horních Rakousích podle starého zvyku vkládali sedláci bylinu mezi dva chleby, dávali je dobytku, aby ho tak chránili před nemocemi. A na sv. Jana děvčata vila z třezalky věnečky a každý, kdo tancoval kolem ohně, ho musel mít na hlavě. V této tajuplné noci dívky házely do řeky větvičky, když rozkvetly, čekala je v příštím roce svatba.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Zdraví z boží lékárny, Byliny
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Nenamáhejte se s přípravou oslavy! Nestresujte se!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 

Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  - www.Kucharidodomu.cz

Fotogalerie
Čaj z třezalky, Foto: ©Samphotostock.cz/Heike Rau
Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE