Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!


Ilustrační fotografie

Rozdíly mezi domácím cukrovím a tím z obchodu jsou opravdu značné. Kupované cukroví většinou obsahuje směsné tuky a nejrůznější náhražky, aby konečný produkt byl co nejlevnější. Většina z nás si právě proto raději cukroví peče sama. Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.

Než začneme péct…
•    Kakao, moučkový cukr i mouku před pečením prosejeme, aby bylo těsto vzdušnější.
•    Než začneme tuk s moukou ručně zpracovávat, tuk nasekáme nožem na menší kousky.
•    Připravené těsto by mělo být minimálně hodinu uleželé, nejlépe přes noc nebo déle. Bude se nám s těstem lépe pracovat a cukroví bude po upečení nadýchanější.
•    Dáváme-li těsto přes noc do lednice, zabalíme ho do fólie.
•    Při pečení ukrajujeme těsto po částech, aby těsto neřídlo, špatně by se s ním pracovalo.
•    Nejvhodnější tuk k vymazání plechu je ztužený tuk (tolik se nepřipaluje) nebo také použití pečícího papíru. Vyložíme jím plech a použít jej můžeme na více dávek.
•    Cukroví by mělo mít na jednom plechu přibližně stejnou velikost, aby se všechny kousky pekly stejně, rovnoměrně a najednou.
•    Vždy pečeme v předem vyhřáté troubě, nikdy nevkládáme do studené trouby. Nejlepší je použít dva plechy. Když se jedna várka peče, chystáme druhou.
•    Máme-li troubu horkovzdušnou, můžeme péci více plechů najednou.

Cukroví si vylepšíme…
•    Cukroví bude křehčí, dáme-li místo celého vejce pouze žloutek.
•    Je-li součástí těsta káva, předem ji trochu nahřejeme, zvýrazníme tím její vůni.
•    Těsto s velkým množstvím kakaa by se nám mohlo drolit, proto používáme kakao kvalitní a co nejtmavší.
•    Propláchnuté rozinky ve vroucí vodě a poté hned studené nám pěkně nabydou. Chuť vylepšíme, namočíme-li je předem do rumu.
•    Výraznější chuť mandlí, lískových nebo vlašských ořechů docílíme tím, necháme-li je chvíli v teplé troubě nebo nahřejeme na pánvi.
•    Do těsta ořechy meleme na jemno. Na ozdobu je nasekáme. To nám půjde lépe, promícháme-li je s moučkovým cukrem.
•    Dáváme-li do těsta více namletých mandlí, o to méně dáme mouky.
•    Křehkosti cukroví docílíme tím, že část mouky nahradíme škrobovou moučkou, nebo pudinkovým práškem.

Kdy které cukroví pečeme a plníme…
•    Perníčky, zázvorky, strojkové cukroví, pracny, vanilkové rohlíčky a další formičkové cukroví pečeme tři týdny předem.
•    Linecké cukroví, laskonky, trubičky, žloutkové a bílkové cukroví pečeme dva týdny předem.
•    Výroba nepečeného cukroví, plnění a zdobení toho upečeného necháváme na poslední týden.

Uskladňujeme cukroví…
•    Aby se nám vůně nemísily, uchováváme každý druh zvlášť.
•    Cukroví uskladňujeme, až po úplném vychladnutí.
•    Použít můžeme plastové, plechové nebo polystyrenové krabice. Aby nám cukroví zvlhlo a změklo (rohlíčky, perníčky, linecké) jsou vhodné kartonové krabice vyložené papírovými ubrousky nebo hedvábným papírem.
•    Na uskladnění kokosek se nejlépe hodí papírový sáček.
•    To cukroví, které má zůstat křupavé, uložíme do uzavíratelné dózy na suché místo.
•    Cukroví zdobené čokoládou by mělo zůstat na suchém chladném místě, nikoliv v mrazu. Čokoláda by popraskala a zešedla.
•    Zamrazovat můžeme cukroví jen to, které není plněné krémy.
•    Na kratší dobu můžeme zamrazovat i připravená těsta.

Při jakých teplotách pečeme…
•    Při teplotě 180°C pečeme cukroví linecké, rohlíčky a další ručně tvarované cukroví.
•    U formičkového cukroví teplotu nastavíme na 180 – 190°C.
•    Perníčky pečeme na 170°C.
•    Žloutkové cukroví pečeme při 170°C, jakmile těsto vyskočí, ztlumíme na 60 – 80°C.
•    Sněhové cukroví tzv. sušíme a to při teplotě 100 – 120°C.

Teploty jsou orientační, každá trouba peče trochu jinak.


Zdroj: Cukroví podle vyzkoušených receptů, Alena Doležalová
Autor: Katka V.

TIP:
Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering s kulinářskou show, fine food, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby.
Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory restaurací našich mistrů.

Provozujeme web a největší databázi KuchariDoDomu.cz ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, lektorů vaření, osvědčených cateringových firem a luxusních restaurací.
K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
Sami si vyberete osobního kuchaře a nejlepší nabídku menu.     
                                                                                 
Objednejte si DÁRKOVÉ POUKAZY - GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY.  
 

Ostatní

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Polévky: Jaké jsou druhy polévek? Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Umíte vyrobit domácí čokoládu? Recepty na mléčnou a hořkou čokoládu

Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
 

čtěte více...

Krémy, nejen na dorty: Jak na ně?

Krémy, které se vám budou hodit při pečení jakéhokoliv moučníku, ale i při výrobě cukroví. Recepty na máslový, čokoládový, pařížský a další krémy najdete v článku.

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE