Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?


Ilustrační fotografie
K prvnímu chodu oběda či večeře v české kuchyni bezesporu patří, námi oblíbené polévky. Polévky mohou být čiré nebo zahuštěné. K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských nebo i jiné speciální polévky z mořských plodů, a to v každém období.
 
Jak na chutnou rybí polévku?
Chuť polévky je závislá na kvalitě základních potravin, ale i na množství. Většinou se využívají ty části ryb, které jsou nevhodné k přípravě hlavního chodu nejčastěji hlava z ryby, rybí kosti, vnitřnosti a jiné odřezky z ryb.

Ze zeleniny používáme zeleninu kořenovou, plodovou, ale i zeleninové natě. Připravujeme-li vývar z ryb mořských, můžeme použít i brokolici.

Z koření je to hlavně tzv. suché koření (celé nové koření, celý pepř, bobkový list). Rybí vývar používáme na přípravu čirých polévek, ale i polévek zahuštěných nebo omáček. Nejčastěji zahušťujeme světlou jíškou, zalitou mlékem a smetanou, která nám polévku zjemní.

 
Nejčastěji připravovanou polévkou je polévka z kapra nezahuštěná, se zeleninou

Budete potřebovat:

1500 g ryb (hlavy, odřezky z ryb, jikry mlíčí) 200 g celeru, 100 g petržele, 150 g mrkve, 120 g cibule, 50 g pórku (zelené části), sůl, petržel, 6 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření.

Postup:
Pečlivě očištěné části ryb a vnitřností vložíme do studené vody, přidáme sůl a koření. Přivedeme rychle k varu a poté hned intenzitu varu snížíme a vaříme pozvolna. Po 20 minutách vložíme na drobno nakrájenou zeleninu, oloupanou, napůl rozkrojenou cibuli. Poté ještě pozvolna vaříme nejvýše však 50 minut. Poté vývar scedíme. Zbytky masa nakrájíme na malé kousky. Do jednotlivých šálků (talířů) dáme vždy trochu masa a zeleniny, poté zalijeme vývarem a na závěr posypeme nakrájenou petrželkou.
 
Obměny:
S jikrami – jikry uvařené ve vývaru nebo zvlášť přidáme do vývaru spolu se zeleninou
S krupicí – 10 g (na jednu porci) osmažíme na másle a zavaříme do vývaru a krátce povaříme (náhražka jiker)
S mlíčím – stejně jako jikry uvaříme ve vývaru nebo zvlášť, poté nadrobno nakrájíme a přidáme do vývaru k masu a zelenině
S osmaženou houskou – na kostičky nakrájenou housku osmažíme na másle, podáváme až do hotové polévky nebo zvlášť
 
Další oblíbenou variantou je polévka z kapra zahuštěná jíškou se smetanou
Způsob přípravy je stejný, jen je polévka zahuštěná světlou jíškou a zjemněná smetanou. Obměnit můžeme např. bazalkou, žampióny, nebo řapíkatým celerem.

 
Zdroj: Technologie přípravy pokrmů, Hana Sedláčková
Autor: Katka V.
Ostatní

Tipy a triky na grilování: Renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek

Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.

čtěte více...

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Polévky: Jaké jsou druhy polévek? Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...

Umíte vyrobit domácí čokoládu? Recepty na mléčnou a hořkou čokoládu

Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
 

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE