Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.
Pečená těsta
Chleba
Zamrazujeme chléb čerstvý, nikoli však teplý nebo vlažný. Nakrájíme na krajíce a zamrazujeme vždy tolik porcí, abychom po rozmrazení hned spotřebovali. Používáme pouze obaly, které jsou k zamrazování určené. Vždy je nutné zbavit obal vzduchu. Doba uložení by neměla přesáhnout 6 měsíců. Rozmrazovat můžeme při pokojové teplotě nebo ve středně vyhřáté troubě, ten je však třeba hned spotřebovat jinak rychle tvrdne.
Rohlíky a housky
Pro tento druh pečiva použijeme stejné zásady jako u chleba. Lze je ukládat zabalené v alobalu. Lhůta uskladnění je stejná jako u chleba. Rozmrazujeme opět při pokojové teplotě nebo ve středně vyhřáté troubě. Nejvhodnější k zamrazení je právě alobal, ve kterém lze pečivo vložit do trouby hned. Pečivo tak zůstane křupavé.
Vánočky, bochánky, koláče, buchty
Zabalíme do alobalu, velmi pečlivě uzavřeme, aby nepronikal vzduch, a zamrazíme. Rozmrazujeme při pokojové teplotě. Lhůta uskladnění je max. 3 měsíce. Před zamrazením necukrujeme.
Koblihy
Chceme-li zamrazit koblihy, osušíme je od oleje a necukrujeme. Zamrazujeme nenaplněné marmeládou, ta by způsobila vlhnutí koblih při rozmrazování. Lhůta uskladnění do 10 měsíců.
Rozmrazujeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 8 minut, poté horké obalíme v moučkovém cukru.
Piškotové těsto
Teplý piškot zabalíme do alobalu (zůstane vláčný a nevyschne). Poté zamrazíme max. na 10 měsíců. Při rozmrazování opatrně vyjmeme, aby se piškot nepolámal a necháme při pokojové teplotě rozmrazit.
Listové těsto
Výrobky z listového těsta zamrzíme nejdříve rozprostřené na tácku, poté naskládáme do krabičky, aby se nepolámaly. Doba uskladnění by měla být max. 1 měsíc. Rozmrazujeme v předehřáté troubě a podáváme teplé.
Křehké a linecké těsto
Výrobky z tohoto těsta je vhodné k zamrazení až na 10 měsíců. K uskladnění použijeme alobal.
Zamrazované pečivo plníme náplněmi až po rozmrazení.
K zamrazení není vhodné sněhové pečivo, po rozmrazení těsto ztrácí svou chuť.
Syrová těsta
Kynuté těsto lze zamrazené uchovat cca 2 týdny. Těsto po rozmrazení není tak dokonalé jako čerstvé a kynutí trvá delší dobu. Proto je příprava z rozmrazovaného kynutého těsta často zdlouhavější než příprava těsta čerstvého.
Piškotová, třená nebo olejová těsta se k zamrazování nehodí.
Při zamrazování jakékoliv potraviny vždy platí, použít kvalitní obalový materiál, tedy mikroténové sáčky určené k zamrazování nebo pevný alobal. Každá zamrazená potravina by měla být zbavena vzduchu. Dobrou pomůckou k odsátí vzduchu je obyčejné brčko. Při ukládání do mrazáku dbáme na to, aby se obal neprotrhl.
Zdroj: Mraznička nám pomáhá, Alice Pinková
Chladíme a mrazíme v domácnosti, Hana Pohunková
Autor: Katka V.
Rada profesionálního kuchaře:
Pokud nezamrazíte již upečené pečivo šokově, voda v pečivu vytvoří krystaly, které poruší vazby lepku a tím pádem po rozmrazeni a ohřatí se z pečiva stavá okamžitě strouhanka.
TIP:
Víte, že ... Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering s kulinářskou show, fine food, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby.
Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory restaurací našich mistrů.
Provozujeme web a největší seznam KuchariDoDomu.cz ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, lektorů vaření, osvědčených cateringových firem a luxusních restaurací.
KUCHAŘI DO DOMU k objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
Vaši Poptávku pošleme do systému Kuchaři do domu. Sami si vyberete ověřeného osobního kuchaře nebo renomovaný catering a nejlepší nabídku menu a cenu.
KUCHAŘI DO DOMU JSOU MISTŘI VE SVÉM OBORU! Vaše oslava jubilea, svatba, event, výročí firmy bez práce!
Zadejte poptávku: www.Kucharidodomu.cz , info@kucharidodomu.cz.
Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.
čtěte více...Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?
čtěte více...Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.
čtěte více...K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.
čtěte více...Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.
čtěte více...První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.
čtěte více...K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.
čtěte více...Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).
čtěte více...Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.
čtěte více...Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.
čtěte více...Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.
čtěte více...Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!
čtěte více...Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.