Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Jak sbíráme a sušíme léčivé rostliny?


Ilustrační fotografie

Sbíráme bylinky, které dobře známe, volíme správný čas, kdy mají největší obsah účinných látek a vybíráme vhodné místo.
Největší účinky mají čerstvě nasbírané. Některé můžeme trhat od konce února až do listopadu. Vlaštovičník najdeme dokonce i pod sněhem.

Na zimu si můžeme pořídit zásobu sušených rostlin.
Květy sbíráme na počátku vykvétání, jakmile začnou odkvétat, ztrácejí své účinné látky.
Listy  trháme před květem a po odkvětu, nejlépe za poledne, než začnou vadnout.
Plody v období zralosti.
Kořeny brzy na jaře nebo na podzim, v době vegetačního klidu, kdy je v nich nahromaděna síla.
Musíme sbírat jen zdravé a čisté rostlinky, za slunečních dnů a za sucha. V žádném případě netrháme na loukách chemicky ošetřených, u silnic, kolem trati a továren.
 
Natrhané bylinky nestlačujeme, nepoužíváme igelitové sáčky, protože by se rostlinky mohly zapařit a při sušení zčernat.
Před sušením rostliny nakrájíme nadrobno, omyjeme a rozložíme na plachtu nebo na papír bez tisku.
Některé můžeme sušit i ve svazcích. Ty potom proklepeme, abychom je zbavily prachu nebo případného hmyzu. Vhodné jsou také závěsné sítě, které používáme na sušení hub. Sušíme ve stínu nebo na půdě, pokud možno co nejrychleji. Tím uchováme jejich aroma.

Kůru, kořeny nebo vodnaté rostliny sušíme raději při umělém teple kolem 50°C. Kořeny řádně omyjeme, při sušení je obracíme, dokud nejsou křehké.
Na zimu ukládáme jen ty bylinky, které po usušení při zlomení praskají. Některé sušením ztrácejí barvu, ta se ale během přípravy vrátí.

Uskladníme ve sklenicích, nejlépe zabarvených, nebo v krabicích. Pěkné jsou plátěné sáčky se jménem byliny, v těch ale ztrácejí své aroma a mohou zvlhnout. Nevhodné jsou plasty a plechové nádoby. Chráníme před světlem. Protože bylinky časem ztrácejí své léčivé účinky, uchováváme je pouze jednu zimu. Rostlinky ve svazcích nesušíme v kuchyni, natáhly by vlhkost. Můžeme je tam ale rozvěsit usušené.
Některé bylinky sušením získají aroma, například majoránka, tymián, dobromysl, jiné svoji vůni naopak ztrácejí, například meduňka, máta, bazalka.

V červenci sbíráme bazalku, borůvku, diviznu, heřmánek, dobromysl, jitrocel, chrpu, levanduli, lípu, kontryhel, mátu, majoránku, ořešák, sedmikrásku, vřes aj.

Vřes byl dříve využíván na výrobu piva, než ho nahradil chmel. Věřilo se, že přináší štěstí a chrání pře zlými silami. Výborný je vřesový med. Má ale i léčivé účinky, vylučuje z těla kyselinu močovou, zabraňuje otokům nohou, zklidňuje nervovou soustavu, pomáhá při nespavosti. Sbíráme nať v období květu. Po třech měsících by se mělo jeho užívání  na stejné období přerušit.

Meduňka působí proti nespavosti. Je vhodná i pro děti. Pomáhá při plynatosti a nadýmání, tinktura je vhodná k odstranění oparů. Sbíráme horní mladé listy, spíše za chladnějšího počasí, protože teplem dochází ke snižování léčivých silic. Sušíme bez obracení co nejrychleji, nebo i ve svazcích. Uskladníme na rok.

Lípa srdčitá nám poskytuje květ, který ochrání před nastydnutím, proti chřipce, angíně, onemocnění ledvin i močového měchýře. Oplachováním zbavíme vlasy lupů.
Sbíráme květ za suchého počasí,  sušíme opět co nejrychleji v průvanu ve stínu. Správně usušený květ neztrácí barvu ani vůni.

Bazalka je bylinkou lásky a zdraví. Odbourává tuky, zlepšuje metabolismus, pomáhá od bolestí hlavy. V květináči na okně odpuzuje mouchy, rajčata a okurky ochrání před padlím.
Sbíráme mladé lístky a výhonky, sušíme ve stínu. Bazalku si můžeme uchovat i zmraženou, nejprve ji ale omyjeme a necháme oschnout.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Bylinky, Zdraví z boží lékárny
TIP: Plánujete oslavu? Narozeniny, jubileum, svatbu, firemní párty, grilování? Jste zaneprázdněni? Objednejte si svého profesionálního kuchaře!
Kuchaři do domu - je největší seznam osobních kuchařů a catering z celé ČR. K objednání na Vaše rodinné a firemní akce.
Mistr kuchař přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor. Přiveze inventář a kompletně se o akci postará.
Čerstvé zdravé vaření a gurmánské zážitky bez práce.
 
S kuchaři do domu se oslava vyplatí! V soukromí, v pohodlí, bez pronájmu salónku, bez drahých alkoholických a nealkoholických nápojů. Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Pobaví při kulinářském show.
Záleží vám na úspěchu celé akce? Chcete lekce vaření?  Vyberte si svého profesionálního kuchaře nebo catering v seznamu: www.Kucharidodomu.cz.

Ostatní

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Polévky: Jaké jsou druhy polévek? Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...

Umíte vyrobit domácí čokoládu? Recepty na mléčnou a hořkou čokoládu

Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
 

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE