Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Tajemství šťavnatého a zdravého grilování


Ilustrační fotografie

I když je zdravé grilování jednou z nejstarších metod tepelné úpravy, neztratilo opékání nad otevřeným ohněm nic ze svého půvabu dodnes. Jakmile na jaře vysvitnou první teplé sluneční paprsky, začíná každý rok ze zahrad a předzahrádek restaurací stoupat vůně grilovaných lahůdek.
Grilované maso díky vysokým teplotám zůstává na povrchu úžasně křupavé, uvnitř lahodně šťavnaté. Grilování potřebuje minimum tuku. Tím je považováno za zdravý způsob úpravy masa. Při nesprávném zacházení ovšem mohou být grilované produkty i zdraví škodlivé.

A jaké je tajemství šťavnatého a zdravého grilování?
Oheň
K rozdělávání ohně používejte speciální podpalovače. Žádný technický líh, který je nebezpečný a zdraví škodlivý, žádný papír, staré dřevotřísky ani jedlové šišky nepoužívejte. Jejich kouř obsahuje také škodlivé látky. Vhodné dřevěné uhlí rozpalte tak, aby žhnoucí uhlíky byly rozpálené stejnoměrně  a byly pokryté bělavou vrstvou popela. Maso zůstane uvnitř šťavnaté, pokud teplota dosahuje cca 350 ˚C, při níž se póry masa uzavírají a nevytéká z něj tolik tuku a vody. Maso zpočátku grilujeme, co nejblíže k ohni, ale pak pomaleji, aby se propeklo dobře.
Voda a tuk
Odkapáváním vody a tuku do žhavých uhlíků vzniká štiplavý kouř, který obsahuje nebezpečné karcinogenní látky (benzpyren). Proto raději kupujeme grily, které mají příslušenství k zachycování tekutin. Můžeme jako náhradu také použít alobalovou grilovací misku. Lze vybrat i grily, kde jsou dřevěné uhlí nebo brikety umístěny na bocích grilu a cirkulující žár tak opéká pokrm bez přímého kouře a plamenů.
Maso
Z vepřového masa jsou nevhodnější prorostlejší kousky, které jsou šťavnatější (krkovička, žebírka, kotlety, párky, klobásy..). Na kuřecí maso nebo panenku použijte alobal a zůstanou tak krásně šťavnaté. Nebo je obalte ve slanině, prošpikujte slaninou podle receptu. Ryby grilujeme zásadně zvolna a na co nejmírnějším ohni. Grilují se na řídkém roštu a ve speciální formě, v které se menší rybky dají lehce celé otáčet. Příliš citronu může rybu znehodnotit, pak se drolí a je vyschlá. Dřevěné špejle na špízy namočíme hodinu předem do studené vody a následně potřeme olejem. Špíz snadněji z jehly sundáme a bude propečenější.
Marinády
Zapomeňte na neustálé potírání marinádou nebo pivem, které odkapávají na uhlíky a uniká škodlivý kouř. Do marinády nakládáme maso nejlépe den předem.
Oblíbené marinády dodávají masu pikantní chuť a zvláště u drůbežího masa zabraňují vysychání. Používáme je opatrně, protože často obsahují látky s vysokým podílem cukrů, takže mají sklon karamelizovat a jídlo se tak rychle připaluje a následně hořkne.
Oleje
Připravovanou pochoutku potřeme olejem a krátce před vlastní úpravou ochutíme kořením. Před grilováním příliš nesolíme, protože by se z masa uvolňovala šťáva a bylo by sušší. Uvědomte si, že namíchané směsi koření bývají už slané. K marinování masa jsou vhodné oleje olivový, podzemnicový, průmyslově vyráběné směskové oleje, které snášejí vysokou teplotu. Nedoporučují se máslo a margaríny (lehce rozpustné tuky), ani slunečnicový olej či z obilných klíčků. V těchto olejích se teplem mění nenasycené sloučeniny v nasycené a zvyšují tím obsah cholesterolu.
Pestré a zdravé grilování
Zpestřete své grilování rybou nebo zeleninou, chutnají vyjímečně a jsou zdravou alternativou tučnějšího masa.
Čištění grilu
Gril vždy očistíme kartáčem, čistou vodou, rošt před pečením potřeme rozpůleným citron

A jaké jsou Vaše zkušenosti? Máte jiné osvědčené tipy a triky? Napište nám do komentáře pod článkem.
Foto: ©SAMphotostock.cz/ryzhkov86
TIP:
Plánujete grilování doma nebo ve firmě? 
Narozeniny, jubileum, svatbu, párty, grilování? Nemáte čas? Objednejte si osobního šéfkuchaře!

Kuchaři do domu - je největší seznam osobních kuchařů a catering z celé ČR. K objednání na Vaše rodinné a firemní akce.

Mistr kuchař přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor. Přiveze inventář a kompletně se o akci postará.
Čerstvé vaření a gurmánské zážitky bez práce. 

S kuchaři do domu se oslava vyplatí! V soukromí, v pohodlí, bez pronájmu salónku, bez drahých alkoholických a nealkoholických nápojů. Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Pobaví při kulinářském show.
Záleží vám na úspěchu celé akce? Vyberte si svého profesionálního kuchaře nebo catering v seznamu: www.Kucharidodomu.cz.

Ostatní

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Polévky: Jaké jsou druhy polévek? Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...

Umíte vyrobit domácí čokoládu? Recepty na mléčnou a hořkou čokoládu

Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
 

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE