Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Tipy a rady babiček i moderní gastronomie


Ilustrační fotografie

Prozradíme vám praktické kuchařské tipy a rady našich babiček i moderní gastronomie. Mohou vám přijít vhod, když vám na jídle opravdu záleží a chystáte rodinnou oslavu, čekáte důležitou návštěvu, pořádáte párty pro přátele nebo obchodní partnery. Zákon schválnosti existuje (kalná nebo přesolená polévka, vysušené nebo tuhé maso, připečená buchta, nevzhledné knedlíky). Právě ve chvíli, kdy se snažíte ohromit své hosty a na výsledku vám nejvíc záleží, vám pomohou tipy a triky šéfkuchaře leccos zažehnat i vylepšit. Rady z babiččiny bohaté studnice zkušeností se vám budou hodit k vyšperkování vašeho kuchařského umění.

• Chcete zabránit tomu, aby se polévka zakalila? Přidejte do vlahé polévky bílek (klidně 2-3 bílky), uveďte ji do varu a přeceďte ji přes utěrku. První prokapaný hrnek můžeme znovu přecedit a polévka bude zcela čirá.
• Plátky knedlíků jsou nevzhledné? Plátky knedlíků budou pěkně kulaté a pravidelné, když je místo nože, nakrájíte kuchyňskou nití nebo jiným pevným vláknem.
• Věděli jste, že když cibuli na guláš po osmažení necháte odležet, bude guláš ještě lepší?
• Nemůžete vyklopit koláč z formy ani po vychladnutí? Postavte ho ještě jednou krátce do horké trouby. Pak se bez problémů z formy uvolní.
• Při pečení masa nám to nejlepší ulpí na pekáči. Vynikající sos vykouzlíme, když výpek v pekáči smícháme s trochou vody a tuk seškrábeme nožem do pekáče. Toto několikrát opakujeme a máme výslednou silnou šťávu!
• Marináda se do grilovaného masa nejlépe vpije, když ho naložíme minimálně den předem. U ryb dáme pozor na přílišné použití oblíbeného citronu, maso je pak vyschlé a drolí se.

A jaké jsou Vaše zkušenosti? Máte jiné osvědčené tipy a triky? Napište nám do komentáře pod článkem.
Foto: ©SAMphotostock.cz/photography33

TIP: Víte, že .....
* Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. – největší dodavatel kulinářských služeb a programů, workshopů,
    elitních osobních kuchařů a cateringů.
* Provozujeme největší seznam KuchariDoDomu.cz špičkových osobních kuchařů ČR,
    členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, mediálně známých kuchařů z TV,
    lektorů vaření, gastroporadců, cateringových firem, stylových restaurací a gastrostudií našich mistrů.
* K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.

* Sami si vyberete šéfkuchaře, catering, kulinářský program a nejlepší nabídku.
* Zajišťujeme originální programy na firemní akce - kurzy vaření, workshopy, live cooking, exkluzivní catering,
    kuchařská show, degustační večeře, 25 světových kuchyní, tematické večery, kompletní catering do 2000 osob.
* Produkci eventů na klíč, gala večerů, recepcí, konferencí, festivalů se známými producenty
    TV NOVA, ČT 1 a TV PRIMA.
* Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory.                                     
 
 

Ostatní

Tipy a triky na grilování: Renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek

Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.

čtěte více...

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Polévky: Jaké jsou druhy polévek? Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE