Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Vaříme chytře? Rady a triky do kuchyně


Ilustrační fotografie

Většina zkušených kuchařů i kuchařek ví, jak se při vaření „otáčet″, rady nejsou třeba. Opak je však pravdou. I dobrý kuchař se občas setká s novinkou nebo vychytávkou, která obohatí jeho práci v kuchyni. Triky a tipy v kuchyni mohou být zkušeností už od našich babiček, ale nové poznatky, které se sami naučíme a vyzkoušíme, nám mohou být také k užitku. Ušetří nám čas, vylepší chuť, ale i vzhled.

Čerstvá zelenina (brokolice, špenát)si udrží barvu, povaříme-li ji, nebo spaříme v horké vodě a poté vytáhneme a ochladíme naopak vodou ledově, studenou.

Vařená zelenina nebude kašovitá, pokud při smažení použijeme velkou pánev. Všechny dílky zeleniny, by se totiž měly co nejrychleji dostat, do styku s rozpáleným tukem. Po vložení zeleniny teplotu ještě zvýšíme, jinak by zelenina pustila moc vody, dusila by se ve vlastní šťávě a byla by kašovitá.

Křehkost zeleniny si udržíme tak, vaříme-li ji krátkou dobu. Neztratí vitamíny, ani minerály a udrží si výraznější chuť.

Brokolici stejnoměrně uvaříme tak, že nařízneme košťál. Tento způsob můžeme použít také, když vaříme květák.

Cibuli i česnek lépe oloupeme, když je ponoříme na chvíli do vlažné vody.

Pečené brambory budou křupavé, uvaříme-li je den předem. Škroby se spojí a brambory se lépe pečou. Stačí i méně tuku, protože nesají tolik jako brambory syrové.
Bramborová kaše bude nejchutnější, pokud ji ušleháme hned po dovaření brambor (přidává se nejdříve máslo pak ohřáté mléko). Vylepšit ji můžeme smetanou nebo rozvařeným, rozmixovaným celerem.

Vaříme-li kukuřici, nesolíme vodu, jinak by zrna ztvrdla. Pro zachování žluté barvy přidáme pár kapek citronu.

Rýže bude zářivě bílá, přidáme-li do vody na vaření citronovou šťávu.

Aby, byla míchaná vejce kyprá, přidejte trochu mléka. Solíme až nakonec, aby vajíčka tolik neztuhla.

Čerstvý sýr se špatně strouhá. Pomůže nám, když ho na chvíli dáme do mrazáku nebo struhadlo lehce potřeme olejem. Pokud sýr vyschne, dáme ho do mléka nebo podmáslí, bude opět měkký.

Kvalitní masový vývar se nám podaří, vložíme-li maso do studené vody, maso se nezatáhne a šťáva se dostane přímo do vody. Masový vývar nebude tak bledý, přidáme-li při vaření masa jednu celou neoloupanou cibuli.  Mrkev a vaječné skořápky pro změnu vývar vyčistí.

Aby, nebyla pečínka tuhá, podléváme ji horkou vodou nebo vývarem. Další možností je, potřít syrové maso citronem a nechat  ¼ hodiny uležet. Pečeme-li kachnu nebo husu a chceme křupavou kůrčičku, před koncem pečení ji vyndáme z trouby, postříkáme studenou vodou a dáme zpět do trouby.
Vaříme-li maso a chceme, aby zůstalo šťavnaté, vkládáme ho do vroucí vody, šťáva se udrží uvnitř masa.
Na kuřecí i vepřové řízky můžeme vylepšit trojobal tak, že přidáme do strouhanky např. grilovací koření, bazalku, nebo směs koření dle vlastní volby.

Pokud nám nechce, ztuhnout bílek přidáme pár kapek citronové šťávy a špetku soli.
Žloutky uchováme v ledničce v misce, zalité jednou lžící mléka, aby neoschly a neztvrdly.

Domácí smažené koblihy nenasají tolik tuku, když přidáme do těsta rum nebo obyčejný líh. Alkohol při smažení vyprchá a zůstane jen příjemná rumová vůně. Pokud přidáme ke smažení kolečko mrkve, získají koblížky pěknou barvu.

Chceme-li, aby byla buchta nadýchanější, přidáme do těsta (než ho nalijeme do formy) tři lžíce horké vody. Troubu minimálně 20 minut neotvíráme.

Pokud nám zvětrá šampaňské, můžeme ho „oživit″vhozením jedné rozinky (nesmí však být otevřené příliš dlouho).

Zdroje:
Babiččiny tipy a triky, Alexandra Osten
Tradiční řešení pro moderní život, Reader’s  Digest

Autor: Katka K.
 

TIP:
Víte, že... Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering s kulinářskou show, fine food, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby a poradenství?
Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory restaurací i hotelů, zámek, zahradu a vinný sklep, pivnici našich mistrů kuchařů. Z celé ČR.
 

Provozujeme největší databázi KuchariDoDomu.cz ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, lektorů vaření, osvědčených cateringových firem a luxusních restaurací.
K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
Sami si vyberete nejlepší nabídku.                                                                                
Poskytujeme DÁRKOVÉ POUKAZY - GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY
Zadejte poptávku - www.KuchariDoDomu.cz. Pošleme ji ověřeným kulinářským firmám a kuchařům. 

Ostatní

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Polévky: Jaké jsou druhy polévek? Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...

Umíte vyrobit domácí čokoládu? Recepty na mléčnou a hořkou čokoládu

Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
 

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE