Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Druhy skleniček a jejich správné držení


Ilustrační fotografie

Vhodné skleničky vždy vybírá hostitel, proto musí znát kdy a jaké používat. Před napitím bychom měli mít čistá ústa, aby na sklenici byl co možná nejméně viditelný otisk.

Pivo pijeme z půllitru či pivních sklenic.

Minerální vody a džusy  z klasických skleniček.

Sekt z dlouhé štíhlé sklenky, zvané flétna, která uchová déle perlení, je chlazen asi na 5 stupňů.

Bílé a růžové víno z úzké sklenky s delší nožkou, při teplotě 10 až 12 stupňů Celsia.

Červené víno z širší sklenky, buclaté, kam se dostane více kyslíku, podává se při teplotě 16 až 18 stupňů.

Sklenky na víno stavíme 1 cm nad špičku hlavního nože, ostatní s ní tvoří řadu. Zprava sklenka na vodu, pak na bílé či červené víno, poslední na sekt. Na aperitiv sklo nechystáme.

Tvrdý alkohol pijeme z malé sklenky, při teplotě -5 až 5 stupňů Celsia.
Nejvhodnější je použít sklenky z čirého skla, to zdůrazní barvu moku. Broušené barvu zkreslují, barevné mohou i pozměnit chuť.

Sklenky před užitím umyjeme, pak opláchneme od saponátu a vyleštíme utěrkou, pozor, aby nezanechala na skle chloupky. Nejjednodušší je mytí v myčce.

Deset až patnáct minut před jídlem podáváme jako aperitiv cinzano, šampaňské, různé koktejly. Mají podpořit chuť k jídlu. Sklenkami si nepřiťukáváme. K předkrmu se hodí lehké bílé nebo červené víno, hlavní chod doprovází těžší červené. Likéry, které podporují trávení,  chod zakončují.

Skleničky držíme za stopku co nejníže.
Máme-li červené víno, držíme sklenku téměř u jejího dna, v horní části stopky, protože je širší.
Sklenku s bílým vínem uchopíme uprostřed, s šampaňským za spodní část stopky. Jde-li o šampaňské s ovocem, například s jahodami, podává se ve sklenkách širokých, mělkých, otevřených, s dlouhou stopkou.
Platí pravidlo – čím je nápoj chladnější, tím níže za stopku jej držíme.
 
Obří číše a napoleonky držíme v dlani. Sklenky se dnem držíme tak, aby se nápoj nezahříval, tedy malíček je v důlku dna, konečky prstů na těle sklenky. Neťuká se s nimi.

Hladké pivní sklenice uchopíme konečky prstů ve spodní třetině, půllitr s uchem se drží za ucho.
Člověk, který má tato pravidla osvojena, působí sebejistěji.

Autor: Eva Ch.  

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatby, firemní akce, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty, zařídí barmanské show a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.KuchariDoDomu.cz
                      

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE