Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?


Ilustrační fotografie

Různé druhy jídel: Jak je správně jíst?
Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

Těstoviny jakéhokoliv druhu můžeme vidět v nabídce jídel, které nám nabízejí jak běžné restaurace, tak restaurace specializované na italské speciality. I my doma, si ale často těstoviny vaříme, pak je tedy na místě, abychom věděli, jaký příbor zvolit.
Dlouhé těstoviny jako jsou např. špagety, linguine, makarony, tagliatelle, ty bychom měli jíst s vidličkou v pravé ruce. Pomocným příborem nám je lžíce, do které se opíráme hroty vidličky, aby se nám těstoviny lépe namotávaly. Lžíci do úst nevkládáme, je pouze pomocným příborem. Pokud jsme zkušení jedlíci těstovin, dovedeme si poradit i bez lžíce. Vidličku opíráme o zaoblení talíře.

Druhy těstovin:
•    Špagety
•    Tagliatelle – dlouhé, středně široké nudle
•    Pappardelle – velmi široké nudle
•    Linguine – úzké, placaté nudle
•    Rigatoni – kratší duté těstoviny, rovné konce
•    Penne – duté šikmo řezané
•    Farfalle – tvar mušliček
•    Fettuccine – dlouhé úzké nudle
•    Gnocchi – noky z bramborového těsta
•    Fusilli – vřetena
•    Ravioli – plněné taštičky (malé)
•    Tortellini – plněné ve tvaru prstýnku (maso, sýrová náplň)
•    Vermicelli – vlasové nudle

Brambory často krájíme příborovým nožem, správně bychom je však měli krájet vidličkou a to její boční stranou. Brambory můžeme také vidličkou promíchat s omáčkou nebo sosem. Nevhodné je brambory vidličkou pasírovat.

Chřest, další poměrně oblíbené jídlo, může být servírováno jako předkrm, ale i jako hlavní jídlo. Dle toho volíme příbor dezertní nebo masový.  Běžný je chřest zelený (bílý je jemnější a dražší) v obou případech je nejlepší a nejchutnější hlavička, která by po uvaření měla zůstat pevná, stejně tak i stonek by si měl uchovat křehkost. Chřest můžeme jíst i syrový, přidat se dá do salátů nebo jíst samostatně.
Chřest jíme příborem, vhodnější je však krájet stranou vidličky (kvalitněji nasákne dresinkem, máslem). Také je možné brát ho přímo do ruky (jen pokud je na stole Finger bowl), v tomto případě by však neměl být politý omáčkou.
 

Víte, že na portálu KuchariDoDomu.cz objednáte VIP kuchaře, lektora vaření, kulinářské show, kompletní catering, kuchaře na svatbu, na rodinnou oslavu nebo kuchaře na fiemní akci?

Zdroj: Nová velká kniha etikety, Ladislav Špaček
Autor: Katka K.
TIP:
Plánujete rodinnou oslavu nebo firemní akci? 
Narozeniny, jubileum, svatbu, párty, garden párty, firemní akci, grilování? Jste zaneprázdněni? Záleží vám na úspěchu celé akce? Objednejte si profesionálního kuchaře!

Kde hledat kuchaře nebo catering?
KUCHAŘI DO DOMU .cz - největší online seznam osobních kuchařů a catering na míru k objednání - rodinné i firemní akce. Celá ČR.

Profesionální kuchař se kompletně o akci postará! Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Pobaví hosty při kulinářském show.
Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor. Přiveze potřebný inventář.
Čerstvé vaření a gurmánské zážitky.


S kuchaři do domu se oslava vyplatí! V soukromí, v pohodlí, bez práce. Spočítejte si kolik času, práce a peněz ušetříte. Dlouhé stání ve frontách, nákupy, vaření, úklid, starosti, bez pronájmu salónku a drahých alkoholických a nealkoholických nápojů.

Jak objednat kuchaře na oslavu nebo lekce vaření?
Vaši poptávku pošleme více kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a sympatického profesionálního kuchaře.
Zadejte POPTÁVKU: ZDE

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...

Plody moře I.: Jak je správně jíst a nezapotit se u toho?

Ať se vypravíme po krásách naší republiky nebo do některých přímořských oblastí, v obou případech se nám mohou na stůl dostat rybí a mořské speciality, které ve svém jídelníčku často nemáme.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE