Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Výzdoba stolu a servírování


Ilustrační fotografie

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

Chceme-li stůl vyzdobit květinami, dbáme na to, aby nám nebránily ve výhledu. Také při výběru druhu květin bychom měli být ostražití. Například lilie by svou výraznou vůní, mohly přebít vůni podávaných pokrmů. Oblíbené jsou nízké mísy s naaranžovanými květinami. Takto si můžeme vyzdobit stůl při většině slavnostního stolovaní, chystáme-li však tabuli, třeba právě pro myslivce zvolíme jako výzdobu jedlové větvičky a myslivecké trofeje. Slavnostní ráz mohou navodit i různé dekorativní předměty jako jsou sošky a jiné ozdoby. Vhodné jsou klasické materiály, jako např. porcelán, sklo, mramor. Naprosto nevhodné jsou plastové výrobky. Na smutečně vyzdobený stůl volíme výzdobu v barvách zelená, šedá a černá.
 

Při servírování pokrmů jsme zvyklí, že nám obsluha jídlo podává zprava, což je určitě správný postup v případě, je-li jídlo podávané přímo na talíři. Takto servírované jídlo je v luxusnějších restauracích přikryté tzv. glošem, což je leštěný nerezový poklop.  Obsluha pokládá talíře před hosty a najednou gloše odklápí.

Může se však také stát, že nám jsou některé pokrmy servírované zleva, což není vyloučené a ani proti pravidlům.  Týká se to jídel, které si sami překládáme na talíř z teriny nebo mísy. K překládání jídla používáme překládací příbor, nikoli ten, se kterým se chystáme jíst. Jídlo nabereme překládací lžící a plochou stranou vidličky, přidržíme. Je-li pro nás problém překládat jednou rukou, uchopíme lžíci do pravé ruky, vidličku do levé a postupujeme stejně.

I samotné rozložení jídla na talíři má svůj řád, např. maso pokládáme na vnitřní stranu doprava, zatímco příloha má své místo na vnější, levé straně.  S výjimkou knedlíků, poléváme šťávou pouze maso.

Během jednotlivých chodů odebíráme příbory od vnější strany, směrem k talíři.

Při konzumaci kompotu používáme lžičku, proto je nám kompot servírován zprava, zleva podávaný salát jíme většinou vidličkou. Lžičku z moučníkového příboru přesuneme na stranu pravou, vidličku na stranu levou.

Číše na víno se nalévají zprava a to cca do jedné třetiny. Samozřejmým doplňkem, který by na stole neměl chybět, je voda.

Zdroj: Nová velká kniha etikety, Ladislav Špaček
Autor: Katka V.

Ostatní

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...

Plody moře I.: Jak je správně jíst a nezapotit se u toho?

Ať se vypravíme po krásách naší republiky nebo do některých přímořských oblastí, v obou případech se nám mohou na stůl dostat rybí a mořské speciality, které ve svém jídelníčku často nemáme.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE