Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?


Ilustrační fotografie

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Je to jedna z obvyklých a častých forem setkávání se s přáteli, známými, ale právě i možnou příležitostí k seznámení. Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu, tedy odpoledne v podvečer, večer a ve výjimečných případech i v dopoledních hodinách.

Od hostitele se čeká, že hosty přivítá a recepci zahájí. Odehrává se většinou celá vestoje. Výjimečně se na recepci může objevit pár křesílek nebo židlí.

Obvyklé jsou zde vysoké stolky, u kterých se konzumuje také vestoje. Rautového občerstvení s teplými pokrmy můžeme čekat při polední a večerní recepci. Při odpolední spíše občerstvení studené.

Recepce není natolik formální jako např. bufet, přesto bychom měli zvážit co si na sebe obléknout. To se samozřejmě odvíjí od toho, v kterou denní dobu se na recepci chystáme. Vycházkový oblek a krátké šaty volíme v poledne a odpoledne. Večer je vhodný tmavý oblek a krátké šaty. Pokud by se jednalo o mimořádnou recepci (přijetí významné osobnosti) pak je třeba „black tie″ tedy smoking.

Při příchodu na recepci se řadíme do tzv. „receiving line″ (řada čekajících hostů), kde na nás u vchodu čeká hostitel a vítá nás. Při této příležitosti děkujeme za pozvání a případně dáváme dar, který přinášíme. Zvláště je-li recepce pořádána k příležitosti narozenin nebo jiné významné události. V tomto případě je vhodné přinést ženě květinu.

Pokud stojíme v čekající řadě hostů, není vhodné zapřádat s hostitelem jakýkoliv rozhovor. Nevítá-li nás hostitel u vchodu, snažíme se ho na začátku recepce vyhledat a přivítat se sním.
Čas příchodu není striktně stanoven, přijdeme-li tedy o 15 minut později, nic se neděje. Stejné je to i s odchodem, můžeme odejít kdykoliv.

S občerstvením u rautových stolků vyčkáme, dokud hostitel recepci nezahájí většinou proslovem, přípitkem a vybídnutím ke konzumaci.
Při samotné konzumaci bychom měli dávat dobrý pozor, co si vybíráme. Volíme takové pokrmy, které se nám budou vestoje dobře a bezpečně jíst. Rizikové mohou být různé omáčky (riziko potřísnění šatů). Vzhledem k tomu, že celá recepce je o setkávání se s lidmi a neustálé konverzaci mezi hosty, měli bychom se vyvarovat aromatických jídel, která mohou být nepříjemným doprovodným jevem při hovorech s hosty. Při konzumaci jídla, bychom v ruce měli mít ubrousek, se kterým si po každém soustu otíráme ústa.

Oblíbeným a často podávaným pokrmem jsou kanapky (nevhodně nazývané jednohubky), dále pak masové kuličky, sushi, malé sendviče, rautové dortíky atd. Podávané jsou obsluhou z táců vestoje. Stále myslíme na to, abychom při konzumaci těchto nabízených jídel nedrobili (rozsypané sushi) nebo se nepotřísnili (masové kuličky v omáčce).
Jsou-li chuťovky opatřeny párátkem, uchopíme ho a porci vložíme do úst. Když dojíme, odložíme párátko do misky nebo na talířek, který drží obsluha.
Pokud chuťovky párátka nemají, můžeme ji vzít do prstů a vložit do úst. V tomto případě je nutné mít vždy v ruce ubrousek.

U konzumace alkoholu dáváme dobrý pozor, aby se nám situace nevymkla kontrole. Stejně tak dáváme pozor na to, je-li již na recepci méně jak dvě třetiny hostů nastává chvíle, kdy je vhodné ji opustit.

Loučíme se nenápadně, pouze se společností, se kterou jsme trávili poslední chvíle recepce.
Někdy nám hostitel při odchodů může dát malou pozornost, na rozloučenou (dárek, květinu).

Zdroj: Nová velká kniha etikety, Ladislav Špaček
Autor: Katka V.

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.Kucharidodomu.cz

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...

Plody moře I.: Jak je správně jíst a nezapotit se u toho?

Ať se vypravíme po krásách naší republiky nebo do některých přímořských oblastí, v obou případech se nám mohou na stůl dostat rybí a mořské speciality, které ve svém jídelníčku často nemáme.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE