Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?


Ilustrační fotografie

Návštěva restaurace, nebo jiného místa, kde si můžeme dát chutný oběd či večeři, je pro nás dnes naprosto běžným zvykem. Ať se jedná o hlavní jídlo, dezert nebo jen posezení u kávy či jiného nápoje, vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí.

Zde některé z nich máme. Napoví nám, co se nám vlastně na talíř chystají připravit:

Amuse bouche – malý předkrm na úvod pro povzbuzení chuti, je podávaný na účet podniku

Barde – slanina nakrájená na plátky (bardírovat – balit do slaniny)

Bejlík – husí prsa na kosti bez kůže

Bešamel – máslová jíška zalitá mlékem

Brunch – jídlo, které se jí pozdě ráno, nebo brzy dopoledne tedy „pozdní snídaně“

Brunoise  - kořenová zelenina nakrájená na kostičky

Consommé – silný a čistý vývar

Carpaccio (karpačo) – tímto výrazem můžeme nazvat vše, co je nakrájeno za syrova, na tenké plátky ochuceno různými omáčkami. Základem bylo hovězí maso, dá se však dělat i z lososa, tuňáka nebo vegetariánské, tedy např.  z červené řepy, nebo jiné zeleniny, taktéž podávané se studenou omáčkou.

Confit – prosolené a pomalu vařené nebo dušené maso

Concassé – rozmixovaná, nasekaná nebo rozmačkaná zelenina (často používaný výraz u rajčat)

Creme brulée – francouzská klasika v podobě vaječného krému s karamelovou krustou

Coulis -  sladká omáčka z ovoce podávaná k dezertům, nebo šťáva z pečených mas

Demi glace - silná hnědá omáčka

Dip – druh omáčky do kterého se namáčejí kousky jídla (základem dipu může být jogurt, smetana nebo majonéza)

Ekler – cukrářský banánek s krémem a polevou

Fond - silný výtažek z masa a kostí

Frikasé – narychlo opečené kousky jemného masa v kyselé omáčce

Gardien - zelenina pokrájená na kostičky

Gaspacho – studený zeleninový pokrm podávaný jako polévka

Gratinování – zapékání pokrmů se strouhaným sýrem, bešamelem

Juliáne – zelenina nakrájená na jemné proužky

Karé – maso z krkovičky prorostlé proužky tuku

Legírování – zjemňování omáček nebo polévek smetanou, žloutkem nebo máslem

Mascarpone – italský smetanový sýr

Minestra- zeleninová polévka podávaná se sýrem

Mousse – pěna čokoládová nebo ovocná

Purée – kaše, protlak (jemně zpracovaná hmota, která vzniká, šleháním, pasírováním, mixováním nebo drcením ovoce, zeleniny, ale i bylinek)

Soté- restované maso v omáčce na malém množství tuku

Soufflé – nákyp, moučník se sněhem z bílků a vrstvou ovoce

Špargl – chřest lékařský

Autor: Katka K.

Víte, že ... Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering s kulinářskou show, fine food, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby.

Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory restaurací našich mistrů.

Provozujeme web a největší seznam KuchariDoDomu.cz ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, lektorů vaření, osvědčených cateringových firem a luxusních restaurací.
K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.

Poptávku pošleme. Sami si vyberete ověřeného osobního kuchaře nebo renomovaný catering a nejlepší nabídku menu a cenu.  
KUCHAŘI DO DOMU JSOU MISTŘI VE SVÉM OBORU! Vaše oslava jubilea, svatba, výročí firmy bez práce!  
Zadejte poptávku: www.Kucharidodomu.cz , info@kucharidodomu.cz.

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...

Plody moře I.: Jak je správně jíst a nezapotit se u toho?

Ať se vypravíme po krásách naší republiky nebo do některých přímořských oblastí, v obou případech se nám mohou na stůl dostat rybí a mořské speciality, které ve svém jídelníčku často nemáme.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE