Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety


Ilustrační fotografie

Ovoce je jedním z důležitých zdrojů vitamínů, oxidantů a vlákniny. Proto by mělo být denní součástí našeho jídelníčku. Od dětství jsme byli zvyklí dostávat ovoce nejdříve ve formě přesnídávek, ovocných dezertů, strouhaného nebo krájeného na kousky. I jako dospělí si ovoce stále dopřáváme. Běžně to „naše″ pěstované v našich podmínkách, ale i to dovážené, kterého je v dnešní době na trhu opravdu mnoho.

Každý druh ovoce má svá specifika, chuť, barvu, konzistenci, ale i tvar.
Nikdy se nejspíš nezamýšlíme nad tím, zda to, či ono ovoce správně konzumujeme a je-li třeba použít příbor nebo ne. Samozřejmě záleží, v jakém prostředí ho jíme. Dostaneme-li chuť na jablko, banán nebo jiné ovoce doma, nejspíš nebudeme používat žádný příbor a ovoce sníme jen za pomoci rukou. Jsme-li však ve společnosti, kde nám je ovoce servírováno, měli bychom zvolit vhodnější způsob konzumace.
Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

Bobulovité ovoce (jahody, hroznové víno): Hroznové víno jíme rukama teprve poté, co si trs hroznového vína přeneseme vidličkou na dezertní talířek. Pokud je na stole celý hrozen vína a nemůžeme si trs ustřihnout nůžkami, které by měly být k vínu podávány, měli bychom víno nechat. V tomto případě víno slouží pouze jako dekorace. Je nevhodné, trhat jednotlivé kuličky vína z celého hroznu a nechat na stole nevábně vypadající ohlodaný hrozen.

Jahodu uchopíme za stopku, vložíme do úst, ukousneme a stopku odložíme na dezertní talířek.
Na rybíz, maliny, ostružiny a borůvky použijeme lžičku a jíme jako kompot.

Banán: U banánu odřízneme oba konce a podélně nařízneme. Poté vidličkou slupku namotáme, nožem nakrájíme banán a vidličkou vkládáme kousky banánu do úst.

Pomeranč: Ke zpracování pomeranče budeme potřebovat, ostrý nůž, kterým nařízneme slupku na několik dílů. Poté pomoci lžíce, kterou vsuneme mezi dužinu, loupeme slupku. Vidličku a lžíci pak použijeme na oddělení na jednotlivé měsíčky. Do úst vkládáme také s pomocí vidličky.

Avokádo: Většinou ho dostaneme na stůl rozpůlené (plněné, jako předkrm). Je-li oloupané, použijeme vidličku, častěji se však vyjídá z neoloupaného avokáda dužina a náplň za pomoci lžičky.

Kiwi, mango: Plody můžeme rozpůlit a dužinu vyjídat lžičkou až k samotné slupce. Pokud je toto ovoce podávané již nakrájené na plátky, či kostičky, použijeme dezertní vidličku.

Meloun: Je-li podávaný vodní meloun, měl by být nakrájený na plátky nebo kostičky. Pokud dostaneme větší kus, sami si ho nakrájíme a poté použijeme dezertní vidličku. K vyjídání používáme také lžičku. Pecky posunujeme ke rtům, lžičkou nenápadně vyjmeme z úst a odložíme na talířek.
Žlutý meloun nakrájený na půlměsíce si také sami krájíme nožem a vidličkou vkládáme sousta do úst.

Ananas: Plod ananasu se celý oloupe, odstraní se dřevnatý střed, nakrájí se na kostičky a teprve poté se servíruje. Ozdobit jej můžeme šlehačkou a jíme dezertní vidličkou.

Peckovité ovoce (švestky, třešně): Nejdříve ovoce přeneseme na dezertní talířek a poté můžeme jíst rukama. Pecky z úst vyndáváme opět za pomoci lžičky a odkládáme na talířek.

Karambola neboli čínská hvězdice: Je exotické ovoce ve tvaru podlouhlé pěti- nebo šesticípé hvězdice. Ovoce, jež výborně zahání žízeň, se jí přímo se slupkou i zrníčky. Vidět ji můžeme nakrájenou jako přízdobu nápojů, ale i salátů a dalších pokrmů

Physalis, peruánská višeň u nás známá jako mochyně: Bobule uzavřená v tenkém světlehnědém kalichu suchých lístků se sladkokyselou chutí podobnou ananasu se jí, jako bobulovité ovoce. Uchopíme za lístky a vykousneme, můžeme však také použít vidličku, plod napíchnout a vložit do úst.

Kumkvat:  Méně známý citrusový plod podobný malému pomeranči velikosti oliv. Má nakyslou dužinu a jedlou sladkou kůru. Proto se tento plod konzumuje celý. Je vhodný na dochucení pokrmů, kde je třeba použít pomerančovou kůru.

Zdroj: Nová velká kniha etikety, Ladislav Špaček, Wikipedie
Autor: Katka V.

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  

www.KuchariDoDomu.cz

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...

Plody moře I.: Jak je správně jíst a nezapotit se u toho?

Ať se vypravíme po krásách naší republiky nebo do některých přímořských oblastí, v obou případech se nám mohou na stůl dostat rybí a mořské speciality, které ve svém jídelníčku často nemáme.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE