Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Jak se představujeme

Nepředstavujeme se každému neznámému člověku, se kterým se potkáme třeba ve vlaku, autobuse, v restauraci, ale pouze tomu, s kým chceme navázat hlubší kontakt. Pak můžeme zavést přátelský rozhovor.
 
Představení je nutné při opakovaném vyzvání k tanci, při vstupu do nového zaměstnání, pokud vystupujeme jako přednášející, na návštěvě, kde jsou i lidé nám neznámí. Muž se představí vždy, žena se může rozhodnout, zda uvede své jméno či nikoli. Toto neplatí samozřejmě na pracovišti. Nového zaměstnance by měl vždy kolegům představit nadřízený.
Hostitel představí své hosty. Není nutné představovat své děti, ale vzhledem k jejich sebevědomí a individualitě je to možné. Vždyť i rodiče chtějí, aby je děti seznámily se svými kamarády.

Je správné představit osobě významnější tu méně významnou, muže ženě, mladšího staršímu. Vhodná je věta: „Dovolte, abych vám představil….″ Jména představovaných oslovujeme titulem, ve služebním styku uvádíme funkci.
Lze stručně nastínit zájmy osob, pak se lépe navozuje další konverzace. Oba představení se mírně ukloní, osoba významnější nabídne ruku ke stisku a řekne: „Těší mě, že vás poznávám.″ Žena odpoví pouze pozdravem.

Představování probíhá vestoje, sedět může pouze stará nebo invalidní osoba, nebo žena představovaná muži, či výrazně mladší ženě. Dříve bylo nutné, aby osoby představoval zprostředkovatel, dnes už tomu tak není a můžeme se představit sami. Díváme se protějšku do očí, nejsou vhodné tmavé brýle. Mluvíme zřetelně, nahlas. Pokud nerozumíme, zeptáme se na jméno znovu.

Lidé s vyšším postavením jsou zvýhodněni. Platí, že žena je společensky významnější než muž, nadřízený významnější než podřízený a starší má přednost před mladším. Tyto osoby podávají ruku jako první, usedají před ostatními, vchází první do místnosti. Neplatí to ale při chůzi ze schodů, vstupu do neznámých prostor a restaurací. V těchto případech jde muž vepředu, a tak dbá o bezpečí dámy.
Mnohdy nastane problém s tím, kdo je vlastně ve společnosti významnější. Nerozhodujeme se dlouho a nic nezkazíme, dáme-li přednost ženě významnějšího partnera.

Ruku jako první opět podává osoba společensky významnější. Je to nejrozšířenější pozdrav. Jde-li o dva páry, ruku podává jako první žena z významnějšího páru ženě z druhého páru, pak jejímu muži. Následuje podání ruky ženy z méně významného páru muži významnějšímu, ten pak podá ruku muži méně významnému. Toto pravidlo je třeba si osvojit. Pokud si nejme jisti, je lepší změnit pořadí, než dlouze otálet a přemýšlet. Ruce se podávají vestoje, sedět může zůstat pouze žena. Je samozřejmostí, že ruce jsou čisté, suché. Pokud se někomu potí, nenápadně si je předem utře.

Přehnaně ruku nemačkáme, nenecháme ji ani volně v dlani svého protějšku, mírně ji stiskneme. Nepoplácáváme představovaného po zádech, ani rukou dlouho netřepeme. Nedržíme ji dlouho v dlani, zvláště tisknout ženu je nevhodné. Vždy podáváme pravici, i když se jedná o leváka. Pouze skauti si podávají levici, od srdce.
Máme-li sádru či rukavice, stiskem nezdravíme. Ruku je také možné políbit, ale pouze muž ženě. Jde o mimořádný projev úcty, zvláště v  uzavřené společnosti. Jako projev úcty může ruku políbit starci mladá dívka. Jde pouze o náznak, ruka nesmí zůstat mokrá.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Ladislav Špaček - Etiketa představování
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea nebo firemní akce?
NEUNAVUJTE SE S VAŘENÍM! NESTRESUJTE SE S PŘÍPRAVOU OSLAVY! UŽIJTE SI OSLAVU SE SVÝMI HOSTY!
Záleží Vám na úspěchu akce? Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního profesionálního kuchaře!
Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.

Oslava bez práce v soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času, práce a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, vařením, úklidem, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře.

Kde hledat kuchaře?
Objednejte si kuchaře nebo catering na portálu: www.Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat
kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE