Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Plody moře I.: Jak je správně jíst a nezapotit se u toho?


Ilustrační fotografie

Období cestování a dovolených začalo, k čemuž neodmyslitelně patří příjemná posezení v restauracích a hospůdkách. Ať se vypravíme po krásách naší republiky nebo do některých přímořských oblastí, v obou případech se nám může na stůl dostat specialita, kterou ve svém jídelníčku často nemáme. Jak si s některými jídly poradit, bývá občas oříškem.

Pokud se nám na stůl dostane mořská či říční ryba, měli bychom použít speciální příbor. Vidlička má kratší, ale širší zuby uprostřed vykrojené k přidržení páteře ryby. Protože ryby nemají svaly, maso se nekrájí a používá se tedy tupý nůž. Naopak špička je ostrá a slouží k rozpárání břicha ryby.
Rybu nařízneme podélně po břichu a půlky položíme vedle sebe. Nejjemnějším masem u ryby jsou líčka, která jíme jako první, teprve poté oddělíme hlavu. Následně mezi hroty vidličky nabereme páteř ryby a vyjmeme i s ocasem. Plochou stranou vidličky stahujeme zbytky masa z páteře.

Ryby se většinou podávají na oválných tácech, ze kterých si je přendáme na talíř. Pokud talíř nemáme, jíme rovnou z tácu. Kůstky a další časti ryby, které nejíme, odkládáme na kraj tácu (talíře).
Nejčastější přílohou ryb jsou brambory. Dostane-li se nám do úst rybí kůstka, posuneme ji jazykem směrem ke rtům, vidličkou nabereme a položíme na okraj talíře.

Mezi další speciality, které nás mohou na stole překvapit, patří např. mušle, krevety, langusty či humři.

Mušle (slávka jedlá) se podávají v míse nebo přímo v hrnci, ke kterému bychom měli dostat ještě misku prázdnou na odkládání skořápek.
Jako příbor se používá dvouzubá vidlička, případně dezertní. Slávky se varem otevřou, z nich pak vidličkou vybíráme obsah. Je možné použít prázdnou skořápku jako kleštičky místo vidličky. Vývar z mušlí jíme jako polévku a jako přílohu k ní, použijeme pečivo.

Humry a langusty v restauraci většinou dostaneme upravené, tedy s rozštípnutým krunýřem, či klepety a poté vytahujeme jemné, chutné maso. Můžeme také použít steakový nůž a dlouhou lžíci. Občas jsou zapotřebí ještě kleštičky k doštípnutí tvrdých částí.
Existují specializované restaurace, kde se humři a langusty podávají neupravené, tedy nenaštípnuté. Pak je občas zajímavým zážitkem se k masu dopracovat. K takto podávanému jídlu by neměly chybět kleště, speciální lžíce a zástěra (na úlomky z krunýře a klepet).

Jak si poradit s krevetkami je odvozené od toho, zda je dostaneme loupané nebo neloupané. K loupaným krevetám nám stačí příbor. Neloupané však jíme rukama tak, že nejdříve odlomíme hlavičku, poté odlupujeme skořápku směrem od nožiček a odložíme skořápku i s nožičkama na talíř. Nakonec zatáhneme za ocásek a v ruce nám zůstane jen čisté maso, které můžeme sníst hned, nebo postupně odkládat na talíř a jíst posléze. Prsty si oplachujeme ve finger-bowl (miska s vlažnou vodou a citronovou šťávou na opláchnutí prstů).

Autor: Katka K.
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, párty?
Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Nenamáhejte se s přípravou oslavy! Nestresujte se!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  - www.Kucharidodomu.cz

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE