Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Přijdou k nám hosté


Ilustrační fotografie

                                       
Chcete si pozvat přátele a nevíte přesně, jak dodržet správnou etiketu? Chystáte pracovní schůzku?

Kam koho posadit?
Nadřízený jde se svým zaměstnancem a jeho ženou do restaurace. Sám se posadí vedle dámy, která je u okna směrem do restaurace, její manžel usedne naproti ní.
Sedí-li u stolu dva muži s manželkami, ženy usedají po pravici přítele, nikoli manžela.
Jedná-li se o pracovní schůzku s obchodními partnery, pohlaví účastníků nerozhoduje. Nejvýznamnější host sedí po pravici vedoucího.
Pozve-li jeden manželský pár další dva páry, sedí hostitelé naproti sobě. Obě pozvané ženy sedí vpravo a vlevo od hostitele, hostitelka je vedle obou pozvaných pánů tak, že ani jeden nesedí vedle své ženy.

Nečekaný host
Někdy se stane, že přijde návštěva, kterou jsme nečekali. Takový host přijde kvůli vám, nikoli kvůli jídlu. Chceme-li  ho přesto pohostit, můžeme zavolat na pomoc Kuchaře do domu, nabídnout kávu, nebo připravit pohoštění společně.

Zasedací pořádek
Hostitelé sedí uprostřed delší strany stolu, naproti sobě. Místo pro významnou ženu je po pravici hostitele, významný muž je vpravo od hostitelky. Čili muži se střídají s ženami. Tento zasedací pořádek platí i pro dětské party. Důležitý host tudíž sedí co nejblíže k hostiteli, ale ne zády ke dveřím. U kulatého stolu není zasedací pořádek až tak důležitý.

Jak prostřít stůl
Ubrus by měl sahat maximálně 30cm přes desku stolu, nikdy až k židli. Prostírání má každý své, pro děti je nejvhodnější papírové.
Vzdálenost talířů by měla být 70-80cm.

Příbory
Lžíce, vidlička a nůž, neboli velký příbor, jsou určeny na hlavní jídlo. Vidličky leží vždy vlevo, nože a lžíce vpravo od talíře.
Středním  příborem konzumujeme předkrmy, saláty vidličkou, která se servíruje dodatečně.
Na zmrzlinu či dezert dáváme malý příbor, tj. lžíce a vidlička.
Velký příbor je k talíři nejblíže, nůž ostřím k talíři. Následuje příbor na ryby, pokud jej nemáte, lze použít širší vidličku a tupý nůž. Rybí maso se odděluje od kosti, nekrájí se.
Nad talíři je položen malý příbor na dezerty, talířek pak vlevo vedle vidliček.

Uspořádání skleniček
Každý host má před sebou maximálně 4 sklenky. Pokud jich tolik nemáme, můžeme je během jídla odnášet a dle potřeby doplnit.
K hlavnímu chodu připravíme sklenku asi centimetr před špičku hlavního nože.
Nejmenší sklenku umístíme vlevo, největší vpravo.
Častější uspořádání je ve tvaru trojúhelníku, hlavní sklenka je umístěna vpravo od hlavního nože, ostatní vpravo od ní.

Ubrousky
Na zahradní slavnost můžeme použít ubrousky papírové, jinak upřednostňujeme textilní, které se dají složit do různých obrazců. Bývají umístěny na hlavním talíři.

Uvítání hostů
Pokud přijde najednou více hostů, ruku podáme nejprve známému, přednost má vždy osoba starší a žena před mužem.
První přípitek probíhá vestoje. Pokud se někdo opozdí a neomluví se, asi po 20 minutách začneme servírovat.
Donesou-li hosté květiny, dáme každou kytici do zvláštní vázy. Případné dárky rozbalíme před hosty a nikdy je nehaníme.
Vyčkáme na vhodný okamžik a hosty přivítáme, nikdy na sebe neupozorňujeme klepáním o sklenku. Projevíme radost nad shledáním, poděkujeme za dárky, sdělíme důvod setkání a kdy usedneme ke stolu. Popřejeme pěkný večer.
Ke stolu usedá nejprve hostitel a čestný host, následují muži se svými partnerkami, nakonec hostitelka se svým čestným hostem.

U stolu
Položením ubrousku na klín je večeře zahájena. Hostitel pronese přípitek poté, co jsou hosté obslouženi. Hostitelka si vezme příbor, začne jíst a tím je večeře zahájena. Popřát  „Dobrou chuť”  není nezbytné.
Talíře se odnášejí, jsou-li všichni najedeni.
Po jídle následuje káva, asi půl hodiny poté by se hosté mohli začít rozcházet. Hostitel znovu poděkuje za účast a případné dárky, navrhne možné příští setkání.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Bud´ dobrý hostitel,  Elisabeth Bonneau

TIP:
Čeká vás příprava rodinné nebo firemní oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, teambuilding, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu - největší seznam ověřených osobních kuchařů a osvědčených cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.KuchariDoDomu.cz

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE